Foto: TT
Foto: TT

Färre vardagsbrott går till domstol

Domstolsverkets chef: Polisens levererar färre ärenden till oss
1:30 min

Domstolarnas arbetsbörda minskade i fjol. Framförallt blev brottmålen för enklare brott färre. Orsaken är att polisen på grund av sin omorganisation nedprioriterar vardagsbrott.

Martin Holmgren är generaldirektör för Domstolsverket.

– Vi har sett en vikande trend av inkomna brottmål. Det beror i sin tur på att polisen levererar färre ärenden till åklagaren och åklagaren i sin tur till oss. En förklaring kan ju vara polisens omorganisation och att det påverkar utflödet från polisen, säger han.

Minskningen gäller flertalet måltyper men framförallt lindrigare brott där böter är den strängaste påföljden. Till exempel olaga intrång, enklare stölder, trafikbrott.

Det redovisar Domstolsverket i sitt senaste budgetunderlag.

Dessa bötesmål har minskat under en längre tid, med hela 61 procent de senaste fem åren. Men polisens omorganisation, som sjösattes i fjol, har lyft arbetsbördan från framförallt tingsrätterna i snabbare takt än väntat.

Även de mer komplicerade målen där tiden för huvudförhandling överstiger 100 timmar blev i fjol 30 procent färre.

Polisens presstalesperson bekräftar bilden och medger att omorganisationen gjorde polisens brottsbekämpning mindre effektiv i fjol.

Polisen tvingades också rikta resurserna till migrantmottagande och ökat terrorhot vilket gjorde att vardagsbrotten fick komma i andra hand.

Men även om arbetsbelastningen minskar och domstolarna får mer luft i kostymen så betyder det inte att de är sysslolösa.

– Det betyder inte att man inte har något att göra. Vad man har kunnat göra är att arbeta bort gamla balanser, inneliggande mål så att säga. Man har lyckats använda den här tiden till att bli av med gamla mål, säger Martin Holmgren, generaldirektör för Domstolsverket.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".