Inifrån lägret "Better days" på Lesbos. Flyktingarna köar för att få lunch.
1 av 2
Inifrån lägret "Better days" på Lesbos. Flyktingarna köar för att få lunch. Foto: Hewa Abdelzadeh / Sveriges Radio
Khalid till höger och Mohammad till vänster.
2 av 2
Khalid till höger och Mohammad till vänster. Foto: Hewa Abdelzadeh / Sveriges Radio

Flyktingar kommer inte vidare från Lesbos

"De tog allt från mig"
2:11 min

Gränsrestriktioner på Balkan har gjort att Grekland blivit en flaskhals för de tusentals människor som nu är på flykt.

På ön Lesbos har problem dykt upp på de läger som satts upp för de människor som ännu inte kan ta sig vidare.

Många flyktingar blir utsatta för stölder på lägren. En av dem är kurdiske Khalid, som flytt från norra Syrien.

– De tog allt från mig. Jag har ingenting. Jag har flytt från Syrien och så blir jag bestulen, säger Khalid som har varit på Lesbos i några dagar.

Han är inte ensam om att ha blivit bestulen på tillhörigheter. Främst är det pengar som blir stulna. Men Khalid berättar att de tog hela hans väska med både personliga tillhörigheter och med hygienartiklar. Khalid berättar att han inte kunnat duscha ordentligt för att schampot som han hade med sig låg kvar i väskan. Några pengar har han inte för att köpa sig nya saker.

Utanför registreringscentret i Moria, på ön Lesbos, har ett nytt läger uppstått som kallas "Better days". Den drivs av volontärer och hit söker sig de som inte får plats inne på registreringscentret.

Situationen vid gränsen till Makedonien förvärras dag för dag. Inom en vecka väntas 25 000 människor befinna sig nära makedonska gränsen.

Effekterna av gränsrestriktioner syns även på ön Lesbos. Ön är för många en första landstigning efter att ha lämnat Turkiet. Många har varit på "Better days" länge. Vissa i flera veckor, andra i flera månader. För afghaner, pakistanier och även iranier har lägret blivit en förläggning snarare än ett transitläger på grund av att de inte kan ta sig vidare till Idomeni. Väl där får de inte passera makedonska gränsen.

Utanför registreringsverket träffar jag flera personer som blivit bestulna. Khalid berättar om de andra som berättar liknande historier när Mohammad kommer förbi. En om en äldre herre från Syrien. Jag hade sett herren tidigare vid hamnen i dag släpandes på sin ryggsäck för att han inte orkade bära den.

Även han har blivit av med alla sina tillhörigheter, berättar Khalid som översätter från arabiska till kurdiska åt mig.

– Han kom i går. När han kom ut hit, blev hans väska stulen.

Uppdelningen utanför registreringscentret är tydlig. Det är enkelt att urskilja vilka som nyligen kommit hit. Det är oftast de som blir utsatta för stölder. För syrierna och irakierna är det inga problem att ta sig vidare till Idomeni, om de har alla papper i ordning. Men även de blir kvar här längre än tänkt på grund av färre biljetter på färjan till Aten.

Biljettbristen gör att även Khalid blir kvar här ytterligare en halv vecka. Han säger att han nu hittat några syrier som han umgås med och känner sig säkrare. Men han är fortfarande försiktig och vågar knappt gå och hämta mat.

– Jag kan inte gå och äta mat, för då kommer de och stjäl mina grejor. De tog min väska och nu kan jag inte gå och ta en dusch. Jag har inte något att tvätta mig med, säger Khalid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".