Bildmontage på Donald Trump och Ted Cruz
1 av 2
Donald Trump och Ted Cruz. Foto: AP
Ted Cruz möter anhängare efter sitt tal vid Boise State University i Idaho.
2 av 2
Ted Cruz möter anhängare efter sitt tal vid Boise State University i Idaho. Foto: AP

Ted Cruz republikanernas främste utmanare av Donald Trump

2:07 min

Efter nattens primärval i USA är senator Ted Cruz från Texas den främste utmanaren av affärsmannen Donald Trump i kampen om att bli republikanernas presidentkandidat.

Problemet för partiets ledning i kongressen är att de varken vill ha Donald Trump eller Ted Cruz som sin presidentkandidat.

Det republikanska partiets djupa kris blir allt mer uppenbar efter varje nytt primärval.

Klyftan ser bara ut att vidgas mellan partiets väljarbas och den republikanska ledningen, bland annat i kongressen.

Trots nyvakna ansträngningar i partiet från Donald Trumps motståndare, anförda offentligt av partiets förre presidentkandidat Mitt Romney, har de inte kunnat stoppa affärsmannens ökande väljarstöd.

Donald Trump har fortfarande en klar ledning i primärvalen. Efter gårdagens val ser det ut som att Ted Cruz, senator från Texas, är den som skulle ha de största utsikterna att bli Trumps främste utmanare. Ted Cruz vann i Kansas och Maine, att lägga till tidigare segrar i hemstaten Texas, i Iowa och i Oklahoma.

För etablissemanget väcker alternativet Ted Cruz inga jubelrop.

Ted Cruz är omvittnat illa omtyckt i senaten, där han gjort sig mest känd för att ha tvingat fram en stängning av USA:s myndigheter till ingen nytta och med stora kostnader som följd.

Han valdes in i senaten som tea party-kandidat.

En av hans ledande partikamrater i kammaren har kallat honom knäppgök och en annan, Lindsey Graham, sade för någon månad sedan att ett val mellan Donald Trump och Ted Cruz är som att välja mellan att bli skjuten eller att bli förgiftad.

Ted Cruz är en övertygat konservativ politiker som förefaller att njuta över att vara hatobjekt för det han själv, med förakt, kallar "Washington". Han använder inte en lika aggressiv och splittrande retorik som Donald Trump, men är överens om en del av kontroversiella förslag. Bland annat förslagen om att bygga en mur mot Mexiko och om en mer restriktiv invandringspolitik.

Ted Cruz har också förordat en "bombmatta" mot IS i Syrien, trots risker för civila offer.

Partiledningens hopp som enande kandidat, Marco Rubio, senator från Florida, löper stor risk att falla igenom efter ett misslyckat val i går.

Hans hopp står till hemstaten Florida, som röstar 15 mars, men där leder Donald Trump stort i opinionsmätningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista