Migranter i norra Grekland.
Tusentals migranter befinner sig vid Greklands gräns mot Makedonien och kan inte komma därifrån. Foto: LOUISA GOULIAMAKI/TT

Grekland hoppas på lättat flyktingtryck

1:47 min

EU och Turkiet möts i dag för ett extra insatt toppmöte kring flyktingkrisen. Situationen håller på att bli ohållbar i Grekland dit tiotusentals flyktingar och migranter har kommit och nu blivit strandsatta sedan gränserna norrut i Europa har stängts.

Förväntningarna är stora på att Turkiet ska kunna spela en nyckelroll för att lätta på trycket och stoppa strömmen av flyktingar till Europa.

– Mötet med Turkiet blir avgörande, sa EU:s flyktingkommissionär Dimitris Avramopoulos i fredags, när han presenterade vilka lösningar EU-kommissionen vill se på flyktingproblemen och samma sak hörs i Grekland, bland annat från Atens blivande vice borgmästare, Lefteris Papayanakis.

– Mötet blir mycket viktigt, inte bara för Grekland utan för Europa, som vi är en del av och som måste hitta gemensamma lösningar, säger Lefteris Papayanakis.

EU-ledarna hoppas att Turkiet ska gå med på att ta tillbaka stora grupper av människor, som kommit över det Egeiska havet till den grekiska ö-världen och att Turkiet faktiskt ska stoppa både strömmen av människor och smugglarna. I utbyte ska EU avlasta Turkiet, som har drygt tre miljoner syriska flyktingar, och omplacera syrier direkt till Europa.

Redan i november träffade EU och Turkiet en överenskommelse, som innebar att Turkiet skulle få närmare 30 miljarder kronor plus en nystart i förhandlingarna om EU-medlemskap och ändrade visumkrav mot att landet skärpte sin kustbevakning, men resultatet är hittills blekt.

Nato har kopplats in för att patrullera med fartyg, men uppdraget är otydligt och Turkiet har inte velat få in dem på sitt vatten.

Efter dagens möte väntar ett nytt toppmöte om en dryg vecka, också det om flyktingsituationen. Tonläget har varit högt inför i dag, men Sveriges statsminister Stefan Löfven har låtit mindre förväntansfull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista