Två personer på militärsjukhuset Tishreen i Syrien.
1 av 3
Militärsjukhuset Tishreen är Syriens största sjukhus för skadade soldater. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Den syriske läkaren Talib Hassan.
2 av 3
Läkaren Talib Hassan på Syriens största militärsjukhus. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Soldaten Qasim Mohammad al-Hassan har skjutits i benen.
3 av 3
Soldaten Qasim Mohammad al-Hassan har skjutits i benen. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Skakigt eld upphör i Syrien

2:13 min

Bägge sidor anklagar varandra för att ha brutit mot överenskommelsen om paus i striderna. Igår kväll dödades minst nio civila efter granatbeskjutning mot kurdiska kvarter i Aleppo, men under veckan som gått har våldet minskat. 

Läkaren Talib Hassan går ronden på militärsjukhuset Tishreen i norra Damaskus, han frågar hur en ung man mår efter operationen och ber att få undersöka hans sår. I salarna ligger soldater som skadats vid frontlinjerna i Syrien, många har amputerat benen eller har skottskador.

– Vi märker en stor skillnad före och efter eldupphöret säger läkaren, antalet skadade har minskat kraftigt.

Den högt uppsatte militären som är ansvarig för sjukhuset vill inte uppge sitt namn, men uppskattar att det idag bara kommer en tiondel så många skadade som före överenskommelsen om ett stopp i striderna.

I korridorerna hänger enorma porträtt av Syriens president Bashar al-Assad och hans far, det är det största militärsjukhuset i Syrien och här vårdas de stridande för regimen.

Bägge sidor anklagar motparten för att ha brutit mot eldupphöret.

Det syriska människorättsobservatoriet som står nära oppositionen beskriver en dramatisk minskning av antalet döda civila och stridande under den dryga veckan av eldupphör, en minskning med 80 till 90 procent enligt nyhetsbyrån AFP.

21-årige soldaten Qasim Mohammad al-Hassan grimaserar när han visar var han träffats av fem kulor i benen, för nio dagar sen blev han skjuten vid flygplatsen i Deir al-Zor, flygplatsen är helt omringad av IS.

Varken IS eller al-Qaidas syriska gren Nusrafronten ingår i överenskommelsen om eldupphör.

– Striderna fortsätter dygnet runt. På grund av IS råder ingen vapenvila i Deir al-Zor säger soldaten.

Flera soldater på sjukhuset säger att de så fort som möjligt vill tillbaka till fronten, ett tecken på att det här kanske bara är en skör och tillfällig paus i våldet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista