Registreringscentret i Moria på Lesbos
Registreringscentret i Moria på Lesbos Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges Radio.

Flyktingar i Aten bluffar om sin nationalitet

1:35 min

Sedan en vecka tillbaka kan enbart syrier och irakier åka med de bussar som går från Aten till Idomeni på gränsen till Makedonien. Det har lett till att det blir allt vanligare att bluffa sin nationalitet.

I dag träffas EU och Turkiet för att hitta en lösning på den rådande flyktingsituationen som främst påverkar Grekland.

- Jag betalade en afghansk kille 100 euro för att han skulle gå in i första rummet och göra registreringsintervjun åt mig, och sedan gick jag själv in i andra och tredje rummet, säger "Ali" som egentligen heter något annat.

Han är 21 år och kommer från Iran. Innan han flydde fängslades han i Iran för att ha klätt sig oanständigt, säger han. När han frigavs mot borgen valde han att lämna landet och fly. På hand kropp syns tydliga märken efter tortyr och brännskador.

Han har redan tagit sig till Aten en gång, efter att ha registrerat sig som sig själv första gången han kom till ön Lesbos. Men väl i Aten insåg han att hans chanser att ta sig vidare till Storbritannien som iranier var väldigt små och valde därför att återvända till Lesbos.

– Jag var i Aten men återvände. Du vet som iranier kommer man ingenstans. Jag kom tillbaka för 14 dagar sedan, säger han

När han kom tillbaka till Lesbos tog han sig åter till registreringscentret där han utgav sig för att vara afghan istället för iranier. Att han talar persiska och inte Dari spelar ingen roll.

Han behövde inte göra registreringsintervjun och betalade istället en afghansk kille för att genomföra den åt honom, uppge ett påhittat namn och svara på frågor som enbart någon från Afghanistan kan svara på. 100 euro kostade det honom.

Personer med insyn i registreringaprocessen som inte vill ställa upp på intervju tycker att det är konstigt att han har lyckats men säger inte att det "Ali" har gjort inte är möjligt. Och andra flyktingar har berättat om att det är möjligt att göra som "Ali" om man har pengar.

Registreringaprocessen verkar kryphål och "Ali" berättar att han inte är ensam om att ha gjort detta. Bland människor på flykt har gränsrestriktioner gjort att vissa nationaliteter står högt i kurs.

Sedan det kom uppgifter om att afghaner inte kan passera gränsen till Makedonien och att de får det allt svårare att ensa ta sig till Idomeni från Aten så har "Ali" tänkt om igen och talar om att han skulle vilja registrera sig som syrier. Men det tycks inte vara lika enkelt att få till.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista