Kvinna och man pratar med publik från pulpet i TV-studio
Hillary Clinton och Bernie Sanders. Foto: Jake May/TT

Vattenskandal dominerade demokraternas debatt

Lovade att låta testa vattnet i hela USA
1:20 min

En jätteskandal i staden Flint, i delstaten Michigan i USA, där myndigheterna hållit tyst om att dricksvattnet var förgiftat av bly, tog stor plats i nattens debatt mellan demokraternas båda presidentkandidater Hillary Clinton och Bernie Sanders. Debatten hölls just i Flint.

Mikki Wade som bor där och har två barn, ställde frågor om vad de både politikerna skulle göra åt skandalen om de fick bestämma.

Mikki Wade berättade om hur besvärligt det är att tvingas köra och hämta rent vatten varje dag, för att laga mat, sköja frukt, tvätta håret eller borsta tänderna.

Vattnet i Flint är förgiftat av bly. Det går fortfarande inte att dricka. De lokala myndigheterna ville spara pengar och bytte vattenreservoar till en smutsig flod.

Det smutsiga vattnet, som inte renades på rätt sätt, fällde ut blyet i vattenledningsrören. Politiker och myndigheter visste att vattnet var förgiftat långt innan de berättade det för invånarna och de som försökte larma tystades ner.

Läkare har konstaterat att hjärnskador av blyförgiftning, som drabbat också barn i Flint, är permanenta.

Om de når presidentposten, lovade båda kandidaterna, skulle de se till att Flint fick ekonomisk hjälp. Flint är fattigt och dominerat av afro-amerikaner.

Senator Bernie Sanders uppmanade invånarna i Flint att inte betala sin vattenräkning.

Bernie Sanders har krävt förut att guvernören i Michigan, som är republikan, måste avgå efter skandalen. Igår anslöt sig Hillary Clinton till det kravet

– Avgå eller låt väljarna rösta på nytt, sa Clinton, som tog upp att problemet med bly, i vatten och i marken och i färg finns i hela USA.

Båda lovade att under sina första hundra dagar som president, låta testa vattnet i hela USA och att genomföra en plan där gamla vattenledningar byts ut. Hur det ska betalas var en fråga som aldrig ställdes i debatten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".