Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Claudio Bresciani/TT.
1 av 2
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Utrikesminister Margot Wallström och en kvinna på flykt med sina barn.
2 av 2
Kvinnor fastnar i konfliktområden, enligt rapporten. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Wallström om utrikespolitiken: "Man måste ha lite mer tålamod"

Diakonia, RSFL och Svenska kyrkan bland de som pekar på brister
2:09 min

Utrikesminister Margot Wallström svarar nu på kritiken från flera bistånds- och utvecklingsorganisationer om att regeringen på en rad punkter går emot sin egen målsättning att bedriva en feministisk utrikespolitik. Det är för tidigt att utvärdera menar hon.

– Det är ju alldeles för tidigt att säga att man kan utvärdera något som man precis är i färd med att införa. Det är ju ganska nyligen som vi också har slutfört en handlingsplan som rör hela utrikesförvaltningen. Man måste ha lite mer tålamod att se till att vi har ett system som kan fungera överallt.

Det är bland andra Diakonia, RFSL och Svenska kyrkan, sammanlagt 12 organisationer inom bistånds- och utvecklingsorganisationen Concord som står bakom granskningen av regeringens mål om att föra en feministisk utrikespolitik och konstaterar att man brister på flera områden. Det gäller bland annat regeringens skärpning av migrationspolitiken som bland annat innebär att de flesta flyktingar som kommer till Sverige inte kommer att få återförenas med sina familjer. Jessica Poh-Janrell är samordnare för jämställdhet på Concord:

– Kvinnor som normalt sett skulle kunna få en säker flyktväg för att kunna återförenas med sina män, som ofta tagit första steget för att ta sig till Europa, de fastnar nu i konfliktområdena.

Margot Wallström håller delvis med om den kritiken och betonar att förslagen till skärpningar nu är ute på remiss.

– Det är mycket viktigt att den här typen av synpunkter kommer in och jag tror att våra instrument och våra lagliga möjligheter ibland blir alldeles för trubbiga, säger Margot Wallström. 

Så du håller med kritikerna?

 – Det är det som måste undersökas. Det tror jag inte att man har gjort i tillräckligt hög utsträckning.

Men en del av kritiken handlar mer om organisationernas politiska agenda menar Margot Wallström och syftar bland annat på kritiken om att Sverige skulle exportera vapen till odemokratiska länder.

– Synen på exempelvis försvarspolitik. Det är ett område där jag märker att man ofta vill lägga det rastret på en feministisk utrikespolitik. Då utgår man från att alla kvinnor tycker samma sak, säger Margot Wallström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".