Sarah Wennerström, generalsekreterare för Karateförbundet
1 av 2
Sarah Wennerström, generalsekreterare för Karateförbundet. Foto: Daniel Velasco/SR
Personer som utövar karate.
2 av 2
Den svenska kampsportförening som det gäller har lokaler på flera orter i landet. Foto: Eugene Hoshiko/TT

Karateförbundet kräver att våldtäktsåtalad tränare stängs av

1:34 min

Den barn- och ungdomstränare som står åtalad för att ha våldtagit en 11-årig elev måste stängas av. Det kräver Karateförbundet nu efter Ekots avslöjande om att tränaren under flera månader fått fortsätta vara verksam, trots att ledningen för de kampsportsföreningar där han är verksam känt till åtalet. 

Ända sedan i somras har ledningen för en kampsportsförening för barn och unga i Mellansverige känt till misstankarna om att en av deras tränare utsatt sin 11-åriga elev för sexuella övergrepp. Trots det har tränaren fått fortsätta vara verksam. Inte heller när han i höstas åtalades med rubriceringen våldtäkt mot barn stängdes tränaren av. Föreningen är en del av en organisation som har lokala kampsportsföreningar på fyra olika orter i landet. Tränaren är enligt dokument som Ekot gått igenom knuten till samtliga.

En av föreningarna där tränaren är verksam är medlem i Karateförbundet. Men där har man tidigare inte fått någon information om åtalet säger Sarah Wennerström, generalsekreterare för Karateförbundet:

– Det här är första gången som jag får höra om det, idag när du är här.

Ni har inte fått in den informationen från ordföranden om att det finns ett sådant här åtal då?

– Nej, inte överhuvudtaget, säger Sarah Wennerström.

Idag skickar Karateförbundet en skrivelse till den aktuella föreningen och kräver "å det bestämdaste" att tränaren stängs av. Karateförbundet kräver också att han inte längre ska få instruera i sporten eller ens vistas i lokalerna när det pågår barn- och ungdomsaktiviteter, tills dom fallit.

Ordföranden för föreningen som tillåtit tränaren att fortsätta har inte velat ställa upp på en intervju men skriver i ett mail att han tycker att det som inträffat inte har något med verksamheten att göra eftersom det ska ha skett i "privat hem".  Men var övergreppet ska ha skett nånstans är inget som påverkar Karateförbundets krav på att tränaren stängs av.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista