Förbundskansler Angela Merkel skakar hand med väljare i Frankfurt, under 25-årsjubileet för Tyskland i oktober 2015
1 av 2
Förbundskansler Angela Merkel skakar hand med väljare i Frankfurt, under 25-årsjubileet för Tyskland i oktober 2015. Nu skakas Berlin av röstsiffrorna från Hessen. Foto: Boris Roessler
Foto: TT
2 av 2
Missnöje med flyktingpolitiken tros vara en avgörande orsak till framgångarna för AfD. Foto: TT

Kommunal framgång för högerparti chockar Tyskland

Siffrorna ses som en viktig stämningsmätare
1:44 min

I delstaten Hessen har framgångarna för det högerpopulistiska partiet "Alternativet för Tyskland" gett kommunalvalen ovanligt stor uppmärksamhet. Prognoserna pekar på i snitt 13 procent för det unga partiet och tolkas framför allt som en protest mot Berlin-regeringens flyktingpolitik.

De etablerade storpartierna, socialdemokraterna och kristdemokraterna, ser ut att lida kännbara förluster i hela Hessen, enligt prognoserna så här långt. De slutgiltiga resultaten väntas först på torsdag men redan nu sänder siffrorna chockvågor till Berlin.

Kommunalval brukar inte röna särskilt stort riksintresse men den här gången ses de som en viktig stämningsmätare i hela landet, där missnöjet med förbundskansler Merkel och flyktingpolitiken har ökat kraftigt de gångna månaderna. 

Det högerpopulistiska partiet AfD, Alternativet för Tyskland, ser också själva sina framgångar som i första hand en signal till Berlin.

– Vi visar att det finns ett stort missnöje hos befolkningen och det budskapet måste skickas vidare uppåt, sa AfD:s kandidat i staden Fulda, en tidigare medlem i Merkels kristdemokrater men utesluten ur partiet efter antisemitiska uttalanden.

Trots att valdeltagandet låg strax under 50 procent och partiet saknade kandidater i många kommuner, vållar de preliminära resultaten oro i Berlin. Protestsignalen förstärks också av stödet för det högerextrema NPD, som just nu prövas av författningsdomstolen om de strider mot grundlagen. I minst fyra kommuner tar de plats i fullmäktige, under förutsättning att de inte olagligförklaras.

En ny och ännu viktigare värdering av regeringen och inte minst utgången av dagens flyktingtoppmöte i Bryssel, kommer på söndag då det hålls val till tre av Tysklands delstatsparlament. Också där förutspår opinionsundersökningarna stora framgångar för AfD.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".