Storbritanniens flagga och EU-flaggor fladdrar i vinden. Storbritanniens premiärminister David Cameron.
Storbritanniens flagga och EU-flaggor fladdrar ännu sida vid sida i vinden. Storbritanniens premiärminister David Cameron ser sammanbiten ut. Foto: Virginia Mayo, och Tim Ireland/TT.

Brittiskt utträde ur EU kan få allvarliga konsekvenser

"Äventyrar fredsprocessen på Nordirland"
1:25 min

Om drygt tre månader går Storbritannien till folkomröstning, om att vara kvar i EU eller inte.

Ett brittiskt utträde skulle få stora konsekvenser, inte bara för EU. Storbritannien som nation riskerar också inre splittring. Inte minst skulle fredsprocessen i Nordirland kunna hotas.

Att gå tillbaka till tiden med gränskontroller, check Points och tullkontroller, skulle riskera att få förödande följder för fredsprocessen, den politiska processen och långfredagsöverenskommelsen, säger Martina Anderson.

Martina Anderson är Europaparlamentariker för det republikanska partiet Sinn Fein och den som varnar starkast för dom följder det skulle få i Nordirland, om britterna skulle rösta sig ur EU vid folkomröstningen den 23 juni i år.

Republikaner som Martina Anderson har som politiskt mål att Nordirland ska lämna Storbritannien och återförenas med resten av ön, det vill säga republiken Irland. Republikanerna är främst katoliker. Men den protestantiska delen av Nordirland är nästan alla unionister, det vill säga de anser sig som britter, inte främst irländare.

Efter decennier av oroligheter mellan republikaner och unionister, slöts till sist en fredsöverenskommelse på långfredagen 1998. Men det är en skör fred. Så sent som i fredags skadades en fängelsevakt svårt av en bomb som exploderade under hans bil.

Och det är detta sköra lugn som Martina Anderson och många med henne tror snabbt kan brytas, om det plötsligt ska dras en EU-gräns mellan Nordirland och republiken Irland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".