gravid kvinna
1 av 2
Katarina Bergehed, Amnesty. Foto: Jessica Gow/TT.
2 av 2
Katarina Bergehed (t.v.) Amnesty International i Sverige. Foto: Jessica Gow/TT.

Godtycke avgör latinamerikanska kvinnors hälsa

"Ett lotteri"
1:49 min

Miljontals kvinnor och flickor i Latinamerika och Karibien är i händerna på lagar och hälsovårdssystem som är godtyckliga och direkt livsfarliga när det kommer till sexuell och reproduktiv hälsa. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport. 

– Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är så starkt begränsade i så många av Latinamerikas och Karibiens länder att det faktiskt är ett lotteri, säger Katarina Bergehed, kvinnorättsansvarig på svenska Amnesty.

Sextonåriga Rosaura hade leukemi. Men hon var också gravid, och av rädsla för att skada fostret valde hennes läkare att vänta med den livräddande behandlingen. Rosaura vädjade om att få avsluta graviditeten, men fick nej, eftersom abort är förbjudet i Dominikanska republiken, till och med när mammans liv är i fara. När hon så småningom fick missfall och cancerbehandlingen kunde inledas, var det redan för sent.

Rosaura är en av alla de kvinnor som skymtar bakom statistiken i Amnesty Internationals rapport. Där har man granskat åtta länder i Latinamerika och Karibien, och har alltså kunnat konstatera att tillgången till preventivmedel, sterilisering och säkra aborter i dessa länder i bästa fall är godtycklig. Ofta beror den på om patienten har råd att betala för sig, och därefter på vårdpersonalens religiösa övertygelser och personliga värderingar. Dessutom sanktioneras de här förhållandena i många fall av staten, som i de länder där abort är totalförbjudet.

– I de fall där staten sätter stopp gör det att kvinnor som får komplikationer under sin graviditet riskerar att bli åtalade eller dömda till fängelsestraff, säger Katarina Bergehed.

Lagar av den här typen stiftas av moraliska och religiösa skäl, säger Katarina Bergehed och är noga med att understryka att det inte fungerar, Latinamerika och Karibien har den högsta andelen osäkra aborter i hela världen.

– I stället tvingas flickor och kvinnor att begå mycket farliga och hemliga aborter med stora risker för deras liv och hälsa.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".