Svenska soldater, Isaf-styrkan, i Mazar Sharif, norr om KabulArkivfoto:Sameer Najafizada/Scanpix.
Isaf-styrkan, i Mazar Sharif, norr om Kabul. Foto: Sameer Najafizada/TT.

Afghanska tolkar får uppehållstillstånd

"Särskild anknytning" till Sverige
2:29 min

Migrationsdomstolen i Malmö beviljar nu tre afghanska tolkar som jobbat åt svenska ISAF-styrkan uppehållstillstånd i Sverige.

– Det är för att de har arbetat för den svenska styrkan och därigenom fått en viss anknytning till Sverige. Men att de också i sitt hemland, där de bor och verkar är utsatta för hot. Det gör då att de bedöms ha en sådan anknytning till Sverige att de bör få komma hit, säger Fredrik Löndahl chefsrådman på förvaltningsrätten i Malmö.

Migrationsdomstolens beslut gäller fyra tolkar, men den fjärde tolken nekas uppehållstillstånd eftersom det enligt migrationsdomstolen inte är tydligt och inte heller dokumenterat att just han har arbetat åt den svenska styrkan.

Dom tre som nu får uppehållstillstånd, har arbetat i olika perioder mellan 2010 och 2014 i Mazar i Sharif. Alla tre finns just nu i Afghanistan eller i länderna runt omkring, enligt Fredrik Löndahl. Det som gjort att migrationsdomstolen nu gjort en annan bedömning än migrationsverket som tidigare prövat de här fallen handlar om hur man väger in Europakonventionen, om den är tillämplig eller inte, säger Fredrik Löndahl.

– Och det som domstolen idag har sagt är att genom påverkan av Europakonventionen som vi måste beakta, så kan man ställa något lägre krav på den här anknytningen.

Genom den här domen får tolkarna uppehållstillstånd, deras anhöriga i den mån det har det, kan då söka att komma till Sverige på så kallad anknytning. Migrationsverket som just nu analyserar utlåtandet från Migrationsdomstolen har dock tre veckor på sig att överklaga domen till migrationsöverdomstolen. Där krävs prövningstillstånd för att målet skall tas upp.

Debatten om Sveriges ansvar för afghanska tolkar har varit hård. 2014 fick ett 21 afghanska tolkar uppehållstillstånd i Sverige medan andra blev kvar i regionen.

Afghanistanveteranen Callis Amid på Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna leder kampanjen Tolkarna som samlar in pengar till juridiskt ombud för före detta tolkar. Han säger att det finns ytterligare ett 15-tal tolkar som troligen kommer att söka uppehållstillstånd i Sverige.

-Vi kommer att försöka bistå alla de, tolkarna är kollegor till svensk myndighetspersonal och man lämnar inte kollegor efter sig på slagfältet. Förhoppningsvis kommer dagens dom bli prejudicerande och kunna bli applicerad för de som saknar juridisk representation och som har rätt till svenskt skydd på samma sätt som dessa tre individer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".