Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Pengar gör att barn lockas byta familjehem

1:40 min

Många ensamkommande flyktingbarn lockas med pengar till vissa familjehem. Det har bland annat Uppsala kommun upptäckt. Jan Holmlund är socialdirektör, och han ser allvarligt på problemet.

- Ja, Uppsala kommun har hört det och vi har tagit det på så stort allvar att vi har tillsatt särskild utredning till det och försöker få kontakt med alla barn och ungdomar. Det är viktigt att nämna att barn också företräds av god man och där vi försöker ha nära och tätt samarbete för att se om de har fått indikationer på att det stämmer.

Svenska Dagbladet har pratat med en flicka som kom på egen hand till Sverige för ett år sedan. När hon besökte Migrationsverket kom en okänd kvinna fram till henne och sa att hon kunde byta familjehem och att hon då kunde få pengar från den familjen.

Enligt en annan källa som tidningen talat med har flera ensamkommande barn i Uppsala blivit uppsökta av personer som lockar dem 3000 kronor om de skulle byta familjehem.

Det här kan leda till en situation där familjehem kan spela ut varandra.

Juristen Stefan Zebrowski är god man för ensamkommande flyktingbarn i Uppsala. Han känner till fall där ungdomar har fått erbjudanden från familjehem om 5000 kronor för att välja just dem, trots att gode mannen inte ansåg att familjehemmet höll god kvalitet. När ungdomen har fått andra alternativ på familjehem har han krävt att få 5000 kronor för att flytta dit.

- Så de kan uppenbarligen ge ut 5000 kr av placeringspengarna för att få ungdomen att flytta dit, säger Stefan Zebrowski.

I Uppsala finns 1100 flyktingbarn varav 600 är placerade av andra kommuner, vilket gör att kommunen har svårt att komma i kontakt med alla unga.

Nu ska kommunen följa upp avtalen och besöka boenden för att säkra kvaliteten, säger Jan Holmlund, socialdirektör i kommunen:

– Som en av åtgärderna i uppföljningen föreslår Socialnämnden att det ska inrättas ett särskilt ungdomsråd för ensamkommande barn och ungdomar där vi hoppas kunna få bättre information, för ibland kan det vara svårt att få information direkt från källan, säger Jan Holmlund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista