Dokumenten visar att försvarsmakten i oktober 2012 hade minst 42 tolkar anställda. Foto: Henrik Montgomery. Montage: Sveriges Radio
Dokumenten visar att försvarsmakten i oktober 2012 hade minst 42 tolkar anställda. Foto: Henrik Montgomery. Montage: Sveriges Radio

Afghansk tolk: Jag är trött på min situation

Tre afghanska tolkar som arbetat åt den svenska truppinsatsen i Afghanistan har beviljats uppehållstillstånd i Sverige. Tolkarna har tidigare fått avslag på sina ansökningar av Migrationsverket, skriver Sydsvenskan i dag.

Flera av de afghanska tolkar som har arbetat för det svenska försvaret i Afghanistan har redan fått uppehållstillstånd i Sverige och flyttat hit med sina familjer.

Men för tolkarna som fortfarande är kvar i Afghanistan, präglas vardagen av hot och förföljelse.

Said är en av de före detta ISAF-tolkar som fortfarande är kvar i Mazar-i-Sharif i Afghanistan, och han fruktade varje dag för sitt liv.

– Vi kan inte röra oss fritt i staden. Jag kan inte ens arbeta och försörja mig, för jag vågar inte gå ut, sade Said till mig när jag kontaktade honom våren 2014.

– Jag är trött på min situation, ingen svarar på mina mail eller telefonsamtal, svenska myndigheter tror inte på oss. Våra liv är inte så mycket värda för dem, berättade Said för Ekot.

Den svenska styrkan i Afghanistan avvecklades 2014 och frågan väcktes om vad som kommer att hända med de tolkar som under åren har arbetat för Sverige. I slutet av 2013 kom så beskedet att ett antal tolkar hade fått komma till Sverige som kvotflyktingar.

Försvaret hade i samarbete med Migrationsverket löst uppgiften, var beskedet. Av hänsyn till tolkarnas egen säkerhet ville man inte avslöja hur många det handlade om eller något om omständigheterna, men man garanterade att det har gjorts noggranna säkerhetsbedömningar för alla tolkar.

Men säkerhetsbedömningarna gjordes bara för de tolkar som då har kontrakt med Försvarsmakten. För de tolkar som redan hade avslutat sin tjänst finns inget skydd alls, deras skyddsbehov utreddes aldrig. Det framgår av en redogörelse till Försvarsdepartementet, som tidigare har hemligstämplats.

Där står bland annat:

"Det är inte känt hur många människor det handlar om, men minst 42 tolkar arbetade för den svenska styrkan i oktober 2012, enligt ett dokument från den svenska ambassaden i Afghanistan. Däremot är det okänt hur stor personalomsättningen har varit under de åtta år som Sverige har haft ansvaret för basen i Mazar-e Sharif. Därför är det omöjligt att säga hur många det handlar om totalt."

De tolkar som är kvar i Afghanistan och Ekot har haft kontakt med berättar samma sak. Att det är frustrerande att leva i ovisshet utan ett klart besked

– Talibanerna har satt ett pris på våra huvuden, de kommer aldrig att lämna oss ifred här. Vi bor i en liten stad och alla känner alla här, vi vågar aldrig visa oss på offentliga platser och vi har en sjal över huvudena när vi går ut, sade en av tolkarna, Milad, 2013.

Milad jobbade fem år för svenska försvaret i Mazar-e Sharif, han jobbade som tolk och guide för den svenska truppen och deltagit i flera operationer som svenska styrkan utfört i området. Han var mycket kritisk till hur svenska myndigheter skött deras fall.

– Försvaret har använt oss och brukat våra tjänster och kastat bort oss som ett smutsigt papper, vi är mycket besvikna på svenska myndigheter. Sverige är det enda landet som lämnar kvar dem som jobbat för dem i fara, säger Milad.

Jag försökte att kontakta honom i dag. Jag ville veta hur det har gått för honom. Jag ringde flera gånger utan att lyckas nå honom. Jag vet inte var han är i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".