Man med nacke mot kameran står och tittat på lopplistor och TV-skärmar i ATG-butik

Spelbolag anmäler generaldirektör för jäv

1:49 min

Branschföreningen för onlinespel, Bos, där bland andra Unibet, Betsson och Betfair är medlemmar, har JO-anmält Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson för otillåten bissyssla och jäv. Generaldirektören sitter på dubbla stolar. säger Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för branschföreningen.

En av folkhälsomyndighetens uppgifter är att förebygga spelproblem och myndigheten lämnar därför bland annat remissyttranden när exempelvis Svenska spel eller ATG lämnar in ansökningar. 

Men Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson utsågs sommaren 2015 av regeringen också  till att sitta med i ATG:s styrelse. Det är detta branschföreningen nu har anmält till JO. Generaldirektören på folkhälsomyndigheten ägnar sig åt otillbörlig bissyssla och är jävig anser de.

– Det ligger ju i sakens natur att vi måste ha oberoende självständiga myndigheter och myndighetschefer som inte själva har intressen i de bolag som de är satta att övervaka och ge tillstånd till. 

– Generaldirektören sitter som ledamot i ATG:s styrelse samtidigt som han i egenskap av generaldirektör yttrar sig om ifall det spelbolaget ska få bedriva verksamhet eller inte och det är fel, säger Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare i Branschorganisationern för onlinespel, Bos.

Svenska spel vill inte ställa sig bakom Bos JO-anmälan, men företagets presschef Andreas Jerat säger till Ekot de också tagit upp saken med Folkhälsomyndigheten.

– Ja vi delar uppfattningen att det föreligger en jävsproblematik kring Johan Carlsons situation. Och vi tycker att det är olyckligt när en myndighetsperson försätter sig i en situation där opartiskheten kan ifrågasättas.

– Folkhälsomyndigheten har ju i uppdrag att titta på frågor som berör Svenska Spel och bland annat lämna remissyttranden över ansökningar som vi gör. Samtidigt sitter generaldirektören i styrelsen för ATG, så visst finns det en risk för en jävsproblematik. 

Upplever ni att Svenska Spel är missgynnade i förhållande till ATG?

– Nej det kan vi inte säga. Så upplever vi det inte.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson själv ställer sig frågande inför anmälan till JO. 

– Det här ligger ju helt i regeringens händer. Det är ju inte myndigheten som har placerat sig på olika ställen utan regeringen har ju sett det här som ett strategiskt viktigt sätt att arbeta med de här frågorna uppenbarligen, eftersom man har bestämt att Folkhälsomyndigheten ska finnas med i ATG:s styrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista