Restprodukt från biobränsle: aska
Tio ton bioaska måste tas omhand varje dag på Ryaverket i Borås. Foto: Erik Palm/Sveriges Radio

Naturvårdsverket öppnar för att se över lagstiftningen

1:21 min

Naturvårdsverket reagerar på Kalibers avslöjande att Borås Energi har spridit tusentals ton av sin aska från biobränsle på åkrar och öppnar för att se över lagstiftningen.

Askan innehåller höga halter hälsofarliga tungmetallen Kadmium.

– Det är naturligtvis bekymmersamt eftersom Kadmium är ett av de ämnen vi vill minska exponeringen för, säger Linda Gårdstam, som är sektionschef på Naturvårdsverket.

Kaliber avslöjar att askan ifrån biobränsle spritts på åkermark. I askan följer det med höga halter Kadmium som tas upp av växter och misstänks öka risken för allvarliga sjukdomar som benskörhet, njurproblem och cancer.

När vi söker efter regler för hur aska får spridas på åkrar får vi reda på att det saknas berättar Jordbruksverkets enhetschef Else-Marie Mejersjö.

– Jordbruksverket har ju regler när det gäller stallgödsel till exempel och andra mineralgödselmedel och så men för aska har vi inte något regelverk och askåterföring har främst diskuterats när det gäller skogsmark.

Men efter Kalibers granskning öppnar Naturvårdsverket för att ändra instruktion för tillsyn för Länsstyrelser och kommuner och även se över lagstiftningen.

– Det vi kan göra är att öka tillsynsvägledningen så att tillsynsmyndigheten kan ställa krav i sista hand kan vi se över om det krävs mer lagstiftning, säger Linda Gårdstam på Naturvårdsverket.

Borås energi säger att omkring en årsproduktion av aska 6 500 ton, spridits på åkermark. I ekot i morse sa Borås energi vd Gunnar Peters så här när Kaliber berättar om att kadmiumforskares oro över spridningen av aska på åkrar.

– Då får vi ta upp den här tråden är det riktigt såsom du påstår då får sätta förbud att lämna det till åkermark i framtiden då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista