Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Albright, ler, bildskärm i bakgrunden
Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Albright. Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Snabbare utveckling mot jämställda företag

1:52 min

Fler och fler kvinnor tar plats i börsbolagens mansdominerade  ledningsgrupper, som enligt en ny kartläggning kommer att vara jämställda år 2040. Men det är fortfarande långt kvar. Bara en av tio vd-rekryteringar resulterar i en kvinna på posten, visar statistiken.

Stiftelsen Allbrights vd, Amanda Lundeteg, säger att utvecklingen mot jämställda ledningar nu går snabbare än man trott. 

– Förra året stod jag här och sa att det var år 2063 som gällde men nu är det 23 år tidigare, 2040 är ett lite peppigare årtal, säger hon. 

Är du nöjd med det? 

– Nej, absolut inte. 

Det är femte året stiftelsen Allbright granskar företagsledningarna på Stockholmsbörsen. 

För första gången når andelen kvinnor upp till 20 procent, ökningen är 1 procentenhet sedan förra året och 6 procentenheter sedan 2012. 

Positivt, enligt Allbright, är att rekordmånga bolag nu har jämn könsfördelning i ledningsgrupperna och att antalet kvinnor på vd-poster ökar. Samtidigt är 9 av 10 bolag fortfarande inte jämställda och 77 av de 282 börsbolagen hamnar på stiftelsens svarta lista helt utan kvinnor i ledningen. 

Jämställdhetsminister Åsa Regnér kommenterar rapporten. 

– Å ena sidan går utvecklingen alldeles för långsamt, å andra sidan känner man nu ett tryck på sig inifrån att leva upp till jämställdhet och ta vara på resurser och det är positivt. 

Men trycket kommer också utifrån. När det gäller bolagens styrelser står regeringen fast vid att införa en kvoteringslag nästa år om inte andelen kvinnor når 40 procent. 

– Det är det vi har sagt och så ser vi också på frågan, det är dags att man arbetar med det här nu, säger Åsa Regnér. 

Lena Apler, ordförande i nynoterade Collector bank, tror att hotet eller löftet om kvotering till styrelser också påverkar ledningsgrupperna. 

– Det sporrar tjejer att se till att få ledande befattningar i ledningsgruppen. Jag tror att det hjälper, säger hon. 

Men Allbrigts vd Amanda Lundeteg vill inte ha kvotering. 

– Jag skulle gärna se att man delade föräldraförsäkringen, vi ser att männen springer ifrån i familjebildande åldrar. Det skulle få mycket större effekt för betydligt fler människor än om vi inför styrelsekvotering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista