Sham har varit på ön Lesbos i en vecka. Foto: Hewa Abdelzadeh
Sham har varit på ön Lesbos i en vecka. Foto: Hewa Abdelzadeh

Icke-syriska migranter ska deporteras till Turkiet

1:34 min

Inför mötet mellan EU och Turkiet i dag om flyktingsituationen blev ett utkast om slutsatserna känt. Bland annat ska icke-syriska migranter deporteras till Turkiet. Många av dessa är pakistanier och just har många av de fastnat på den grekiska ön Lesbos, för att de inte får registrera sig.

– Jag är rädd för situationen för att jag vill inte tillbaka till Turkiet. I Turkiet finns det många problem och vi är pakistanier, inte turkar säger Sham som varit på ön Lesbos i en vecka.

I dag mötte EU:s stats- och regeringschefer Turkiets premiärminister Ahmed Davutoglu. Innan mötet kom uppgifter om att icke-syriska migranter ska skickas tillbaka till Turkiet. Nu på eftermiddagen sa Davutoglu att landet kan ta emot icke-syriska migranter som nekats asyl i Europa eller fångats upp på turkiskt territorium i det egeiska havet.

Mötet som planerats att vara halva dagen förlängdes senare för att ge Turkiet utrymme att lägga fram nya förslag. Samtidigt kommer uppgifter om att Davutoglu under söndagens möte med Hollands premiärminister Mark Rutte och Tysklands förbundskansler Angela Merkel begärt mer än de tre miljarder euro som EU redan lovat Turkiet.

Här på den grekiska ön Lesbos, dit många pakistanier kommit med gummibåtar från Turkiet har de fastnat. De registreras inte och kan därför inte ta sig vidare till fastlandet. Samtidigt svävar Shahm och andra pakistanier i ständig ovisshet. De har fått veta att de ska deporteras snart.

– Volontärerna har sagt till oss att polisen kommer och griper oss för att skickas till Aten och sedan deportera oss till Turkiet, säger Sham. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista