Flera oljepumpar på ett fält. Foto: Hasan Jamali/TT.

Sprängda ledningar höjer oljepris

"Olja har försvunnit från marknaden"
2:15 min

Trots fyllda oljelager och ett stort överutbud på marknaden har oljepriset stigt dramatiskt den senaste månaden.   

Oljepriset är nu på årshögsta på grund av oro i flera oljeregioner.

– I Nigeria har rebeller sprängt flera pipelines som leder olja till exporthamnarna. Regeringen i Lagos har inte pengar att betala till de olika regionerna på grund av det låga oljepriset och när de inte betalar, så svarar rebellgrupper med att spränga ledningar, säger Sean Cronin, oljeanalytiker på Argus Media råvaruanalys i London.

Dessutom har en stor pipeline som leder olja från Irak sprängts i Turkiet.

– Det betyder att olja har försvunnit från marknaden, ungefär en miljon fat per dag, om vi lägger till några andra platser där det är oroligt. Och det påverkar priset, säger Cronin.

Det låga oljepriset har dramatiskt förändra förutsättningarna för en rad oljeländer. Det saknas pengar i statskassan och detta har i sin tur skapat instabilitet. Experter har länge varnat för den här utvecklingen.

Trots den senaste månadens uppgång från 28 dollar fatet till strax under 40 dollar fatet, är priset på råolja fortfarande mycket lågt i förhållande till produktionskostnaderna på flera håll i världen. 

Många har förväntat sig att produktionen i till exempel USA, med sin dyra skifferolja, skulle minska men förändringen är hittills marginell. Produktionen har minskat några procent räknat på årsbasis, enligt de senaste rapporterna, och det är långt ifrån den nedgång som krävs för att ge oljepriset en kraftig skjuts upp till nivåer som rådde innan priskollapsen. 

Så varför stänger inte bolag olönsam produktion?

– Oljebolagen har redan plöjt ned stora belopp i marken, och enda sättet att få tillbaka investeringarna är att fortsätta pumpa upp olja så länge inte löner och hyran för riggarna överstiger inkomsterna, säger Cronin.

Det är bättre att få tillbaka en del av investeringen, än inget alls.  Och så länge bolagen håller sig flytande och är kvar i business, kan de hoppas att priset stiger på sikt.

– De flesta experter tror att oljepriset har stabiliserats först i tredje kvartalet i år. Då har utbud och efterfrågan mötts, men oljelagren i världen är fyllda i en omfattning som är historiska, så det kommer att ta tre till fyra år innan marknad och priser har återhämtat sig, säger Sean Cronin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".