Arkivbild: En amerikansk drönare.
Arkivbild: En amerikansk drönare. Foto: Eric Gay/AP

USA-attack dödade 150 i Somalia

1:04 min

USA har genomfört en omfattande drönarattack i norra Somalia. Försvarshögkvarteret Pentagon uppger att så många som 150 män från terrorgruppen al-Shabaab dödades.

Den stora drönarattacken genomfördes i lördags, men det är först nu som Pentagon går ut med uppgifterna. Enligt försvarshögkvarteret så planerade terrorgruppen al-Shabaab en storskalig attack mot Afrikanska unionens styrkor i Somalia, vilket föranledde drönarattacken, ett tjugotal mil norr om huvudstaden Mogadishu.

Enligt Pentagons uppskattningar så dödades omkring 150 man ur al-Shabaab. Det är ännu inte klart om oskyldiga civila också dödats. USA har många gånger tidigare använt sig av drönare i kampen mot al-Shabaab, men då i mindre attacker som riktar in sig på enskilda ledare inom al-Shabaab.

Det är första gången som drönare använts i ett så här pass omfattande angrepp. al-Shabaab har i sin tur legat bakom ett antal mindre terrordåd den senaste tiden.

I dag skadades sex personer då en sprängladdning i en bärbar dator exploderade på flygplatsen i staden Beledweyene. I förra månaden så sprängdes ett hål i ett plan som var i luften på väg från Mogadishu, även det säger sig al-Shabaab ligga bakom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista