En rad politiker sitter vid ett bord.
De nya förslagen har tagits fram av Tyskland, Turkiet och EU:s ordförandeland Nederländerna. Foto: Olivier Hoslet

Överraskande förslag på EU-möte väcker skepsis

1:26 min

I Bryssel pågår EU:s toppmöte med Turkiet om flyktingkrisen. Toppmötet har förlängts efter det att helt nya förslag presenterats som vänt upp och ner på det som var förväntat.

När EU-ledarna kom till Bryssel framåt lunchtid i dag var den allmänna åsikten att förhandlingarna skulle gälla de förslag som redan fanns.

Men vid sittande bord klockan 13 kom det en total överraskning för 26 av EU:s 28 regeringschefer. Ett helt nytt förslag som innebär att Turkiet ska få uppåt 60 miljarder kronor i stället för de tidigare 30 det talats om för att ta hand om flyktingar i Turkiet.

Ännu mer överraskande var förslaget att alla flyktingar oavsett nationalitet skulle deporteras från Grekland till Turkiet. För var och en av de som skickas tillbaka till Turkiet ska en syrier som finns i Turkiet istället få asyl i ett EU-land.

De nya förslagen har tagits fram av Tyskland, Turkiet och EU:s ordförandeland Nederländerna. I paketet ingår också att det ska bli lättare för turkar att få visum till EU plus att nya kapitel i Turkiets förhandling om EU-medlemskap ska öppnas.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel hade enligt uppgift till Ekot velat ha ett beslut ikväll. Men flera av länderna, bland dem Sverige, är djupt skeptiska till förslagen, bland annat med motivering att Turkiet inte har någon asylprocess.

Därför talar mycket för att EU-toppmötet inte fattar några beslut utan skjuter på det hela till nästa vecka då EU håller ett ordinarier toppmöte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista