Personer som utövar karate.
Den svenska kampsportförening som det gäller har lokaler på flera orter i landet. Foto: Eugene Hoshiko/TT

Ny policy om sexövergrepp efter Ekots avslöjande

1:40 min

Riksorganisationen Aktiv Ungdom påskyndar sitt arbete med att ta fram riktlinjer om sexuella övergrepp efter Ekots avslöjande om att en våldtäktsåtalad kampsporttränare fick fortsätta träna barn och unga. 

– Vi har ju jobbat med det och gör det fortfarande, men jag kan ju säga att det har påskyndats nu, säger Carina Philipsson, ordförande för riksorganisationen Aktiv Ungdom.

Så den här händelsen har påskyndat arbetet med att ta fram de här riktlinjerna?

- Ja.

I går berättade Ekot om att en tränare i kampsport tillåtits fortsätta vara verksam i barn- och ungdomsföreningar trots att ledningen länge känt till att han står åtalad för att ha våldtagit en 11-årig elev. En av föreningarna han är verksam i är medlem i riksförbundet Aktiv Ungdom. De flesta föreningar är med i ett riksförbund, vilket kan krävas för att till exempel få verksamhetsbidrag från kommunerna.

Det största riksförbundet för idrott: Riksidrottsförbundet har en policy om sexuella övergrepp med riktlinjer och vägledning för hur föreningarna ska förebygga och hantera sexuella övergrepp. Men någon sådan policy saknar Aktiv ungdom. Det har varit för dyrt att ta fram enligt Carina Philipsson.

– Vi har försökt att ta in kompetens utifrån för att få hjälp med detta för att det är ett stort område och svårt, men tyvärr har det varit för dyrt för oss. Många av oss jobbar ideellt och då finns inte alltid resurser som räcker till, säger Carina Philipsson.

– Men det är ju så att man måste vara förberedd och det är vi ju inte i det här fallet. Så det är ju bra att vi sätter nytt fokus på den här frågan nu.

Arbetet med att ta fram en vägledning och policy på Aktiv Ungdom kan vara klart redan till helgen. 

– Det hoppas vi kunna göra med hjälp av extra resurser så att vi möjligtvis kan ha ett färdigt förslag till helgen att ta ställning till i förbundsstyrelsen, säger Carina Philipsson, förbundsordförande för Aktiv Ungdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista