EU-ledare.
Flera av EU:s ledare vid ett gruppfoto tidigare på måndagen. Foto: Francois Walschaerts/TT.

EU-ledarna eniga efter toppmöte

4:34 min

Måndagens utdragna EU-toppmöte är nu över och EU och Turkiet har kommit överens om huvuddragen i ett avtal.

– Det har precis kommit en bekräftelse från Donald Tusks talesperson att mötet är över och att EU-ledarna kommit överens om ett uttalande. Det som väntar nu är presskonferens med Donald Tusk, Jean-Claude Juncker och Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu, säger Sveriges Radios EU-korrespondent Jan Andersson.

Vad vet vi om innehållet i avtalet?

– Inte mer än att man blickar framåt till nästa toppmöte i slutet av nästa vecka. Det eftersom Turkiets propåer var en fullständig överraskning för 26 av de 28 stats- och regeringscheferna här. Därför anser fler här att de inte kan gå in och ta ställning till de nya kraven från Turkiet. 

Turkiet vill få pengar av EU för att förbättra standarden på flyktinglägren och att det ska bli lättare för turkiska medborgare att få visum när man åker till EU-länder. Turkiet har också ställt krav på att man ska komma någon vart när det gäller medlemsförhandlingarna.

Under natten har det kommit fler uppgifter från mötet. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger enligt nyhetsbyrån Reuters att EU-ledarna stöder Turkiets plan i stora drag, men att detaljer kommer att diskuteras mer inför toppmötet nästa vecka. Om Turkiet går med på att ta tillbaka migranter så kan visumbefrielsen för turkiska medborgare börja gälla redan i juni. Samtidigt sa Merkel att ett turkiskt medlemskap i EU är inte aktuellt i nuläget. 

Enligt Frankrikes president François Hollande kan Turkiet få mer än tre miljarder euro, motsvarande 28 miljarder kronor, om flyktingkrisen fortsätter.

En talesperson för EU-kommissionens chef Jean-Claude Juncker skriver på Twitter att länderna enats om att återgå till Schengen-samarbetet innan året är slut. Migrantkrisen har fått flera länder att införa tillfälliga gränskontroller, något som har hotat Schengensamarbetet som bland annat innebär en inre marknad utan några passkontroller mellan de ingående länderna. 

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker prisar genombrottet i mötet med Turkiet. Är det äkta optimism eller något man måste säga efter ett sånt här möte?

– Det är något man måste säga efter ett sånt här svårt möte, allt annat är otänkbart. Man måste vara överens om att det är en bra överenskommelse och att man kommit fram till något bra. Om man inte kan gå ut och säga det, då är det inget bra uttalande, säger EU-korrespondent Jan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista