Man med djuprosa slips och byggnad med en damm framför.
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont och det katalanska regionparlamentet i Barcelona. Foto: Beatrice Janzon/Sveriges Radio.

Spanskt vakuum stoppar inte Katalonien

2:13 min

I Katalonien arbetar den nya regionregeringen nu intensivt för regionens självständighet. De katalanska separatisterna kommer att behålla sin nya utrikesminister trots att Madrid försökt stoppa det.

Mer i Studio ett i P1 i eftermiddag.

– Vi har ändrat ordföljden i namnet på departementet, men inte ändrat titeln på ministern, säger Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont.

Kommer utrikesministern att fortsätta med sitt arbete?

– Han kommer att fortsätta i alla sina funktioner och fortsätta att vara utrikesminister, säger Puigdemont. 

Spaniens författningsdomstol har ogiltigförklarat det nya departementet. Men katalanska myndigheter fortsätter med processen för att bryta sig loss från Spanien och nya lagar förbereds, enligt politikern. De separatistpartier som vann regionvalet förra året har en färdplan på 18 månader för att förbereda en självständighet. Argumenten handlar om det katalanska språket, kulturen, historien och ekonomin.

Jag träffar Puigdemont i en paus mellan omröstningarna i regionparlamentet. Han tillträdde i januari och har bara gjort en annan internationell intervju sen dess. 

Regionpresidenten säger att är det svårt att få officiellt stöd från andra europeiska länder eftersom de har en relation med Spanien. Men intresset utifrån är stort, säger han.

– De intresserar sig och frågar mycket mer än någon representant för regeringen i Spanien. Vi pratar mer med representanter för utländska regeringar än med någon representant för spanska regeringen, säger Carles Puigdemont.

Relationen med centralregeringen i Madrid är mycket infekterad. Jag frågar om han som ny regionpresident har pratat med Mariano Rajoy som fortsätter som tillförordnad premiärminister i Spanien i väntan på att en ny regering kan utses efter parlamentsvalet i december.

– Det har jag inte gjort alls, svarar Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista