Turkiet och EU överens i stora drag

EU och Turkiet enades igår kväll på toppmötet i Bryssel om konturerna till en gemensam lösning på flyktingproblemen. Detaljerna kommer att diskuteras de närmaste dagarna, för att sedan kanske kunna avgöras på nästa toppmöte i slutet av nästa vecka.

– Resultatet på detta möte är baserat på vårt förslag, sa Turkiets premiärminister Davutoglu med ett brett leende. Nu ska vi utarbeta detaljerna, så att det fungerar i praktiken och det ska vi göra som ett team, inte som förhandlingspartners, tillade han.

Det turkiska förslaget innebär bland annat att Turkiet är berett att ta emot alla flyktingar under förutsättning att för varje syrisk flykting som återvänder till Turkiet ska en syrisk flykting få vidarebosättning i EU.

– Tiden för illegal migration till Europa är över, sa Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i natt.

EU är också berett att snabba på utbetalningen av de 30 miljarder kronor, som utlovades redan i november, men överlämnade till de kommande dagarna att diskutera eventuella andra belopp till Turkiet.

– Vi har inte begärt pengar, utan det handlar om att dela på bördan, hävdade mötets nyckelperson, den turkiske premiärministern.

EU-ledarna är nu också beredda att öppna nya kapitel i förhandlingarna om EU-medlemskap för Turkiet, även om Frankrikes president Hollande kommenterade att det nog ligger långt borta. Och visumfrihet ska snabbas upp.

Den första frågan på presskonferensen vid ett-tiden i natt var om rätten att söka asyl sätts ur spel för människor, som tagit sig till Grekland, men EU-kommissionens ordförande Juncker sa att mötet granskat det och inte såg den risken.

Genom att skjuta framför sig besluten om detaljer har EU-ledarna skaffat sig lite betänketid. Turkiets förslag presenterades närmast kuppartat vid sittande bord och irriterade en del, men flyktingkrisen för EU och Turkiet samman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista