Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio
Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio

Höga cesiumhalter i Finland – nu mäts också svensk luft

Höga cesiumhalter i Finland, nu mäts också svensk luft
1:19 min

Över tusen gånger så höga halter som normalt av radioaktivt cesium 137 uppmättes i Helsingfors i förra veckan. Trots det är halterna inte skadliga.

Nu väntar Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, på svenska mätresultat. 

– De första resultaten kommer idag men det kan vara så att det blir först i nästa mätperiod som det här går att se, säger Jan Johansson som är strålsäkerhetsexpert på SSM. Resultatet beror på när filtren fångar eventuellt cesium i luften.

De uppmätta halterna i Helsingfors på 4000 mikrobecquerel är tusen gånger det normala, men långtifrån vad som är skadlig, säger Jan Johansson:

– Det är inte farligt. Det är en tydlig mätsignal, men det ligger mycket långt under de nivåer där det blir hälsofarligt.

– Både vi och Finland tillämpar samma kriterier för när man ska överväga olika typer av åtgärder. Det här ligger ungefär en miljon gånger under det kriteriet för att man ska kunna överväga olika åtgärder, förklarar Jan Johansson.

Vid tidigare tillfällen när cesiumhalterna i luften plötsligt stiger, har förklaringen ofta varit att skogsbränder har frigjort cesium som legat bundet i mark och växter. Ursprungligen spreds detta cesium Tjernobylolyckan för 30 år sedan.

Jan Johansson utesluter att radioaktiviteten den här gången kommer från någon kärnreaktor eller kärnexplosion:

– Det kommer inte från någon aktiv reaktor i alla fall. Vid sådana utsläpp kommer det ut flera olika slags nukleider. Nu är det enbart cesium, säger Jan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".