Ett barn står framför UNHCR-tält.
Foto: AFP

UNHCR: Flyktingavtalet kan bryta mot internationell rätt

2:23 min

Förslaget från toppmötet mellan EU och Turkiet om att skicka tillbaka bland annat syriska flyktingar från Grekland till Turkiet kan bryta mot internationell rätt.

Det menar FN:s flyktingorgan UNHCR som inte anser att Turkiet är ett säkert asylland.

– Det är många frågor som behöver få svar och förtydliganden som behöver göras från EU:s sida när det kommer till förslaget att skicka tillbaka till exempel syriska flyktingar, säger Philippe Leclerc, UNHCR:s representant i Grekland.

– Det kan vara ett brott mot internationell rätt och FN:s flyktingkonvention, som bland annat säger att varje person som söker asyl ska få sin sak prövad individuellt.

Enligt förslaget som presenterades av EU:s och Turkiets ledare i natt ska alla människor som olagligen tar sig från Turkiet till Grekland skickas tillbaka till Turkiet. Philippe Leclerc på UNHCR säger att Turkiet har gjort mycket för att hjälpa människor på flykt. I dag finns över två och en halv miljon syrier i flyktingläger i Turkiet.  Samtidigt säger han har landet ännu inte uppfyller alla kriterier för att räknas som ett säkert land att söka asyl i.

Han är positiv till förslagen om att sända fler asylsökande direkt från Turkiet till andra EU-länder men befarar samtidigt att överenskommelsen mellan EU och Turkiet kommer att ge flyktingsmugglarna en ny roll. Redan nu erbjuds människor i Aten att för över 30 000 kronor ta sig vidare till norra Europa.

Samtidigt blir läget allt värre i norra Grekland vid gränsen till Makedonien där omkring 10 000 människor från främst Syrien och Irak fortfarande hoppas på att få komma vidare, men den senaste veckan har bara ett par hundra per dygn släppts över gränsen

– Det har regnat hela natten, människor bor i leran, det är många familjer med barn och kvinnor, säger Philippe Leclerc från UNHCR.

Nu försöker hjälporganisationer tillsammans med grekiska myndigheter få människor att flytta till nyuppförda tältläger runt om i norra Grekland där förhållandena är bättre.

Över 30 000 flyktingar och migranter är nu fast i Grekland samtidigt som i genomsnitt 1000 personer fortfarande gör den farliga båtresan från Turkiet till den grekiska övärlden varje dygn.

Philippe Leclerc från UNHCR tror att den omedelbara effekten av toppmötet mellan EU och Turkiet blir att ännu fler kommer försöka göra resan nu, innan gränserna helt stängs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista