Anita Heber, docent i Kriminologi vid Stockholms universitet.
Anita Heber, docent i Kriminologi vid Stockholms universitet. Foto: Eleonor Björkman

"Innebär att otryggheten ökar"

1:26 min

Efter att polisen i Östersund fått in flera anmälningar om att kvinnor har attackerats uppmanar man dom att inte gå ut ensamma på natten. Denna uppmaning möter kritik.

I Östersund har flera kvinnor anmält att de blivit överfallna utomhus de senaste två veckorna.

Senast i helgen anmälde en kvinna att hon utsatts för ett våldtäktsförsök av tre män. I helgen ska även en annan kvinna utsatts för en misshandel av en ensam gärningsman

I går under en presskonferens varnade Östersundspolisen framför allt kvinnor i staden för att vistas ute ensamma på natten.

Uttalandet har kritiserats från flera håll. Bland annat från Östersunds socialdemokratiska kommunalråd Annsofie Andersson, och Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin.

– Det är lätt att det blir så att de kvinnor som ändå går ut, kanske för att de inte har något annat val, skuldbeläggs om de utsätts, säger Anita Heber, docent i Kriminologi vid Stockholms universitet.

Hon säger att det är en svår balansgång när man gör den här typen av avrådan. Men att den kan ha effekt.

– Om många stannar inne och väldigt väldigt få rör sig ute så minskar risken, men samtidigt blir det på bekostnad av att otryggheten ökar hos en stor grupp individer, säger Anita Heber.

Östersundsbon Pia Paulsson tycker att polisens varning skapar oro.

– Det känns så där, inte jätteroligt. Men man är inte helt förvånad heller, man läser mycket om sånt och upplever ofta att man träffar män som är på en, speciellt på stan på kvällen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista