Sjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Gunnar Ask/TT.

Snabbare till vårdjobb för nyanlända

2:01 min

Det går allt snabbare för nyanlända läkare och sjuksköterskor att starta processen för att få jobba inom vården. Kön till den första prövningen har kortats med flera månader trots att många fler har sökt.

– Vi har fått ökade resurser så att vi har kunnat anställa fler personer. Det har gjort att vi har kunnat korta handläggningstiderna för det här första beslutet. Sen har vi också sett över våra rutiner och hur vi kan jobba effektivare, berättar Pernilla Ek, chef för behörighetsenheten på Socialstyrelsen.

Många nyanlända från utanför EU har vårdexamen och arbetslivserfarenhet från sina hemländer. Att få det godkänt och få svensk vårdlegitimation tar i snitt drygt fyra år.

Fram till 2013 gick det snabbt att starta processen, det vill säga att få en första prövning. Det gick på två tre månader. Men året efter blev det många fler sökande och väntetiden ökade rejält, i snitt nästan ett år. Bara för att påbörja processen.

Socialstyrelsen har fått mer pengar och mer personal och nu har väntetiden börjat minska igen. För specialistläkare har den gått ner från 18 till åtta månader och för övrig vårdpersonal från elva till åtta månader. Målet är att komma ner till den gamla mycket korta väntetiden.

Det är inte enkelt, säger Pernilla Ek, eftersom kraven är höga.

– Patientsäkerhet är vårt ledord, den får aldrig sättas åt sidan. Därför tar det tid att upparbeta kompetens i enheten för att vi inte ska sänka kraven, säger hon.

Efter den första prövningen får de nyanlända klara svenskan, kunskapsproven och göra praktik. Hur lång den processen blir har myndigheterna svårare att styra, de hänger mer på varje individ.

Men en sak som Socialstyrelsen vill ändra på, det är att kunskaperna ska väga tyngre än papprena.

– Många som söker kommer från områden där de har fått fly, där papprena kanske inte är det första man tänkte på. Det finns också en cirkulation av falska dokument. Vi vill komma ifrån dokumentationen och titta på den sökandes faktiska kompetens, säger Pernilla Ek.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista