Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regner . Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regner. Foto: Ronnie Ritterland / Sveriges Radio

Jämställdskurs ger bättre integration

1:53 min

I veckan startar jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) ett utbildningsprojekt för att förbättra attityd och öka respekten mellan könen och för att förebygga våld. Det gäller främst nyanlända men också svenska grupper av män och pojkar.

Hur stora är problemen då det gäller nyanländas kunskap om och respekt för jämställdhet?

Vi behöver arbeta brett med ett budskap om jämställdhet till män och pojkar, den här insatsen ska rikta sig särskilt till nyanlända och ensamkommande och fokusera på hur man kan förebygga våld mot kvinnor , berättar Åsa Regner

På fredag har hon möte med BRIS, Ecpat, Rädda barnen, Childhood, nätverket barnkonventionen, SOS Barnbyar m flera för att få ideer om hur en utbildning bäst skulle kunna se ut.

I Norge har man startat samtal på temat jämställdhet med nyanlända som fått lyckade resultat

Värderingarna från ursprungslandet påverkar också livet i Sverige för de nyanlända. Förra året kom fler än någonsin och större delen av dem var män.

Bi Puranen generalsekreterare på World Value Survey och forskare på institutet för framtidsstudier har studerat värderingskillnader i världen.

Hon ser allvarligt på situationen i Sverige och menar att en ordentlig satsning behövs för att upppnå en förändring, inte minst med de unga ensamkommande.

– Det handlar inte om någon liten frivillig kurs utan det handlar om att obligatoriskt arbeta med frågorna, det är ett måste för att man ska kunna bli integrerad i det svenska samhället. Bara en sådan sak som svensk lag, vad det är som gäller i Sverige. Vår lagstiftning är inte förhandlingsbar.

Bi Puranen menar att det är inte finns någon kulturell ursäkt för att man inte ska följa de lagar som gäller i Sverige om man ska bo och leva här. Hon säger att ett av de första steget för oss är att inte sopa frågan under mattan, bara för att vi tycker att frågan är jobbig och lite genant.

– Det farligaste är kulturrelativismen som säger att man ska förstå och att man ska inte ta i det här, att det är människor som är hårt traumatiserade, vilket får som konsekvens att vi låter bli de här besvärliga frågorna. Det är verkligen att inte vilja hjälpa dem som kommer, säger Bi Puranen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista