Icke-syriska migranter protesterar i lägret på Lesbos.
1 av 2
Icke-syriska migranter protesterar i lägret på Lesbos. Foto: Hewa Abdelzadeh/Sveriges Radio
Flyktingar på lesbos.
2 av 2
Vare sig syriska flyktingar eller icke-syriska migranter som Ekot pratat med har hört talas om beskeden från EU och Turkiet. Foto: Manu Brabo/AP

Stor ovisshet bland flyktingar efter oklara EU-besked

1:43 min

Efter gårdagens besked från EU och Turkiet om nya tag för att lösa flyktingsituationen råder nu stor förvirring bland de syrier som lyckats ta sig till grekiska ön Lesbos. Många har inte ens hört talas om att även syrier skulle kunna skickas tillbaka till Turkiet.

– Nej nej, något sådant har jag inte hört, säger Mohammed som tagit sig till ön Lesbos för ett tag sedan.

Efter besked från Turkiet och EU igår om att bland annat att omplacera en syrier från Turkiet till Europa för varje syrier som skickas tillbaka till Turkiet är ovissheten stor. Vare sig syriska flyktingar eller icke-syriska migranter har hört talas om beskeden från EU och Turkiet.

Även när de hör nyheterna är det bara en axelryckning för de flesta. Mohammed är likt alla andra flyktingar och migranter upptagen med att försöka ta sig till Aten för att sedan komma vidare till makedonska gränsen. Han själv har fått tag på biljett till färjan för att ta sig till Aten i förhoppningen om att därifrån lättare ta sig vidare.

– Jag ska ta mig till Aten för att vara nära gränsen. Det går inte att stanna på den här ön längre, säger han.

Kommer han inte vidare till Idomeni stannar han i Aten annars kommer han att ta sig till gränsen för att vänta på att få passera.

Ryktesvägen sprids många nyheter om situationen i Idomeni bland de människor som finns i lägren. Även från volontärer når information ut till dem och det skapar just nu stora frågetecken.

Förutom nya frågetecken för syrier här på Lesbos är sutiationen fortsatt oförändrad för de flesta icke-syriska migranterna.

I dag samlades de migranter som befinner sig i lägret utan för registreringscentret här på Lesbos. Vissa har varit här i flera månader och många har åkt till Aten och kommit tillbaka.

– Öppna gränserna, skanderade migranterna som samlats för att protestera mot den situation de har hamnat i.

Detaljer kring förslaget som kom igår är alltså ännu inte kända och väntas först nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista