övervakningsbild från kronansn skola och man med blå ögon och glasögon
Foto: Adam Ihse / TT / Polisen

Gärningsmannen var aktiv på diskussionsforumet 4chan

1:33 min

I dag lades brottsutredningen ner, och flera nya uppgifter om gärningsmannen har kommit fram. Bland annat var gärningsmannen framförallt aktiv på det amerikanska diskussionsforumet 4chan innan attacken.

Det säger förundersökningsledare Sten Rune Timmersjö till Ekot:

– På forumet 4chan skrev han rasistiska kommentarer, och det fanns bilder på apor där jämförelser gjordes med invandrare.

Det var alltså på det anonyma diskussionsforumet 4chan som den 21-åriga Anton Lundin Pettersson var aktiv månaderna innan skolattacken. Han läste framförallt rasistiska diskussionstrådar och enligt utredningen var skolattacken ett rasistiskt hatbrott.

Men Anton Lundin Pettersson var inte organiserad i någon politisk sammanslutning, och han agerade ensam säger förundersökningsledare Sten-Rune Timmersjö.

Polisen har inte heller hittat någon intressant chattrafik med personer som kan ha inspirerat 21-åringen till attacken.

– Det finns inget sådant.

Samtidigt är gamla publiceringar på 4chan svåra att spåra, och på många onlinespel går inte kommunikationen alls att återskapa, säger Sten-Rune Timmersjö.

– Det ligger inte kvar utan raderas automatiskt. säger han.

Också polisens gärningsmannaprofilgrupp har analyserat utredningsmaterialet. Man har kommit fram till att Anton Lundin Pettersson inte var psykiskt sjuk, men att han visade tecken på depression. Bland annat gjorde han ett depressionstest på nätet och räknade inte med att själv överleva skolattacken.

I utredningen framgår också att Anton Lundin Pettersson varit ännu våldsammare under attacken på Kronans skola än vad som tidigare varit känt. Bland annat försökte han att hugga sig igenom stängda dörrar för att komma åt fler offer.

– Till biblioteket till exempel. Där ser vi blodstänk och märken efter att han försökt att hugga sig igenom dörren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista