Statsministern
Foto: TT / Montage Sveriges Radio

"Lönedumpning ska inte få förekomma i Europa"

Ekots EU-reporter Susanne Palme om nya förslaget
2:02 min

Företag i Europa ska inte kunna konkurrera med lägre löner. Lika lön ska gälla för lika arbete. Det var beskedet idag när EU-kommissionen presenterade sitt förslag till en ändring av de regler som gäller när en EU-medborgare tillfälligt arbetar i ett annat EU-land. Det som också kallas utstationeringsdirektivet.

Ekots EU-reporter Susanne Palme bevakade presskonferensen.

Vad blir förändringarna med detta jämfört med hur det fungerar i dag?

– Detta är ju en av de stora stridsfrågorna på arbetsmarknaden inom EU under senare år. Skillnaden blir att tidigare kunde en arbetstagare som är utstationerad kräva villkor enligt minimikrav, det vill säga en minimilön. Nu ska samma person kunna kräva likabehandling, med andra ord lika lön för lika arbete; en lön som är gällande på arbetsmarknaden och ordet minimilön tas bort i direktivet.

Det har tidigare funnits en oro för lönedumpning. Med det nya direktivet är den oron obefogad?

– Det är svårt för mig att tolka den här texten, det blir domstolar som framöver får tolka lagtexten, men kommissionen säger tydligt att lönedumpning inte ska få förekomma i Europa.

Här i Sverige arbetar 7000 personer som är utstationerade räknat per månad. Det är inte särskilt många jämfört med antalet sysselsatt på arbetsmarknaden?

– Det är ingen stor andel, i Europa rör det sig om två miljoner löntagare, det är mindre än en procent av den totala arbetskraften, men det har varit en stor politisk stridsfråga i många länder. En förändring av direktivet var ett vallöfte från EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Junker innan han valdes. Han lovade då att han skulle lyfta frågan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".