Stefan Löfven
"Jag är väldigt, väldigt glad att vi har kommit fram till ett resultat", sa statsministern i dag. Foto: Marcus Ericsson/TT

Regeringen tror utstationerade ska få högre lön

1:17 min

Regeringen tror nu att anställda i utländska företag som har tillfälliga uppdrag i Sverige ska få samma lön och ersättning som svenska arbetare. EU-kommissionen föreslår i dag förändringar i det så kallade utstationeringsdirektivet så att fack inte längre bara ska kunna kräva ersättning på avtalens miniminivå.

– Jag är väldigt, väldigt glad att vi har kommit fram till ett resultat. Vi har nu ett förslag på bordet som går precis i den här riktningen som vi vill, säger statsminister Stefan Löfven.

I dag står det i utstationeringsdirektivet att utstationerade bara har rätt att kräva minimilön enligt det lokala landets avtal. Det har inneburit att arbetare från andra EU-länder kunnat ha lägre ersättning än vad svenska anställda normalt har.

I det nya förslaget har det ersatts med att de ska rätt att kräva ersättning enligt avtal. Enligt Ylva Johansson innebär det lika lön för lika arbete:

– Det är den svenska modellen som ska gälla. Det betyder att det är det är de svenska kollektivavtalen och vårt nationella system som ska säkerställa det.

Centrala arbetsgivare och fack har varit oroliga för att den svenska förhandlingsmodellen med kollektivavtal skulle hotas med EU-kommissionens nya förslag. Men nu nämns kollektivavtal och därmed ska systemet vara säkrat, enligt Ylva Johansson.

Nu ska kommissionens förslag förhandlas mellan EU-länderna. Länder i Öst- och Centraleuropa och EU-parlamentet har önskat andra skrivningar. Så frågan är om kommissionens förslag går igenom.

– Ingen kan vara säker, men jag har bedrivit arbete inom kommissionen och tillsammans med mina kollegor från olika länder en längre tid och jag är optimistisk, säger Ylva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista