Foto: TT
Experterna tycker att gravida kvinnor ska vara försiktiga. Foto: TT Foto: Foto: TT

WHO avråder gravida från resor till zikaländer

1:12 min

Världshälsoorganisationen WHO säger nu att sexuell överföring av zikaviruset troligen är vanligare än vad man tidigare har trott. Samtidigt räknar WHO med att spridningen av viruset kommer att fortsätta, och gravida kvinnor avråds från att resa till områden där zika sprids.

Den nya avrådan bygger på allt tydligare indikationer på att zikaviruset kan orsaka fosterskador. 

WHO tillägger dock att sambandet mellan zika och mikrocefali, som orsakar onormalt litet huvud på nyfödda, inte är helt fastslaget ännu. 

Men Margaret Chan som är chef för WHO säger att man inte behöver vänta på definitiva bevis för att avråda gravida kvinnor från att åka. 

Rapporter från flera länder tyder även på att sexuell överföring av viruset är vanligare än man tidigare trott.

"De här nyheterna är alarmerande", sa Margaret Chan i dag.

I USA undersöks just nu mer än ett dussin troliga zikafall där personen kan ha blivit smittad via sex. 

– WHO har samlat ihop den kunskap som finns i dag och det stöder de ställningstaganden vi har gjort i Sverige om att det finns en risk för gravida om man drabbas av zikaviruset under graviditeten, säger Anders Tegnell som är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Anders Tegnell tycker att myndighetens riktlinjer talar ett tydligt språk, men att bestämt helt avråda gravida från att resa till zikadrabbade områden är inte folkhälsomyndighetens uppgift. Det är UD:s uppgift, säger han.

– Om UD ger sådana råd så får det väldigt stora konsekvenser, för reseförsäkringar kommer inte längre att gälla. För då har man gått emot ett nationellt råd att åka till det landet.

UD har hittills förlitat sig på Folkhälsomyndighetens råd, och i kväll säger Karin Nylund på dess pressjour till TT, att hon inte vet ifall UD kommer att göra en ny bedömning med anledning av de nya uppgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista