Flyktingar bakom ett stängsel.
"Det är nu slut på olagliga flöden av migranter längs Västra balkanrutten", sa Sloveniens premiärminister i dag. Foto: Darko Bandic/AP

Slovenien och Serbien stoppar flyktingar på väg norrut

"Rutten finns inte längre, den är stängd"
1:49 min

I dag meddelade Sloveniens regering att bara de som har giltiga resedokument eller som tänker söka asyl i Slovenien kommer att släppas in i landet. Under kvällen kom beskedet om att Serbien gör likadant.

Flyktingars möjligheter att ta sig till länder som Tyskland och Sverige begränsas nu i snabb takt. 

"Det är nu slut på olagliga flöden av migranter längs Västra balkanrutten. Rutten finns inte längre, den är stängd", sa Sloveniens premiärminister Miro Cerar i dag och enligt ett uttalande från regeringen kommer Slovenien inte längre fungera som ett transitland för människor som vill söka asyl i länder som Tyskland och Sverige.

Bara de som har giltiga resedokument eller som kan tänka sig att söka asyl i Slovenien kommer att släppas över gränsen - man kommer också göra undantag för vissa som har humanitära skäl att få stanna.

Men den så kallade Balkanrutten som löper via Grekland, Makedonien, Serbien, Kroatien, Slovenien och vidare till Österrike var redan innan beskedet nästan helt stängd för flyktingar och migranter.

I norra Grekland vid gränsen mot Makedonien väntar sedan flera dagar över 10 000 människor, främst från Syrien och Irak, på att komma vidare men möjligheterna minskar nu för varje dag.

Vid måndagens toppmöte mellan EU och Turkiet enades ländernas ledare om ett förslag som säger att alla människor som tar sig olagligt, med hjälp av smugglare, från Turkiet till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet. Istället ska fler asylsökande kunna skickas direkt från Turkiet till olika EU-länder.

Ett slutgiltigt avtal ska finnas klart till nästa toppmöte om en dryg vecka.

Förslaget till överenskommelse har mötts av hård kritik från internationella organisationer som FN:s flyktingorgan UNHCR och Amnesty International som menar att förslagen riskerar att sätta asylrätten ur spel.

Under tiden fortsätter båtar med flyktingar och migranter anlända till Grekland, just nu är över 34 000 människor fast i landet. Greklands migrationsminister sa i dag att man har kapacitet för att ta hand om ungefär lika många till - men inte fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".