Liten pojke i ett förstört hus, väggarna är fulla av kulhål.
Syrisk pojke i den tidigare belägrade staden Homs. Foto: Hassan Ammar/AP/TT.

Kvarts miljon barn i belägrade områden i Syrien

1:30 min

En ny rapport från Rädda Barnen uppskattar att en kvarts miljon barn lever i områden i Syrien som är omringade av olika stridande grupper och avskurna från omvärlden. 

Rädda barnen har i sin rapport sammanställt vittnesuppgifter om svåra umbäranden. Under vintern har familjer varit tvungna att elda upp sina ägodelar för att få värme, läkare tvingas utföra operationer utan vare sig el eller tillräckligt med läkemedel, och det råder brist på mat.

Rädda barnen baserar sin rapport på uppgifter från över 120 civilpersoner som bor i områdena, samt på intervjuer med bland annat lokala hjälporganisationer och läkare.

I samtliga områden har de boende varit tvungna att kraftigt minska sitt matintag. På flera platser skall barn ha dött av undernäring.

Men det värsta är oljefatsbomberna. Det är, precis som det låter, oljefat fyllda med skrot och sprängmedel som regimen i Syrien ofta har anklagats för att använda sig av. Det är inte direkt några precisionsbomber, vilket gör att de drabbar civilbefolkningen extra hårt. Enligt Rädda barnen är det just de i de belägrade områdena som oljefatsbomber använts mest, och bombningarna trappades upp under slutet av 2015.

Hjälporganisationer har i stort sett ingen möjlighet alls att kunna komma in i de belägrade och avskurna områdena. Mindre än en procent av befolkningen i de här områdena nåddes under 2015 av matsändningar från FN. Bara runt tre procent fick ta emot någon medicinsk hjälp, enligt Rädda barnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista