Mekanisk industri.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT.

Bemanningsbransch växer kraftigt

1:41 min

Efter några svagare år växte bemanningsbranschen kraftigt i fjol. Ökningen var 15 procent för 2015 jämfört med året innan.

–  Man kan läsa ut att bemanningståget tuffar på. Året 2015 var ett bra år, i synnerhet för industri och västra Sverige, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör för branschorganisationen Bemanningsföretagen.

Bemanningsföretagens försäljning brukar vara en bra temperaturmätare för hur det går för svensk ekonomi. När ekonomin är stark ökar behovet av att hyra in personal.

I fjol steg alltså försäljningen för bemanningsbranschen med 15 procent, den högsta siffran sedan 2011 och branschen sysselsätter nu mer än 170 000 personer och har nästan 30 miljarder kronor i intäkter.

– Generellt är det så att bemanningsföretag har gått från att för tio-femton år sen ordna korta lösningar, till exempel att kundföretagets receptionist var sjuk en dag, till att vi i dag ser mycket större lösningar – flera personer, mera kvalificerade jobb och långa uppdrag, säger Henrik Bäckström.

Att ökningen blev så kraftig under 2015 beror framför allt på en stark efterfrågan på tillfällig personal från stora företag och dess underleverantörer inom industrin i sydvästra Sverige.

I regionerna som omfattar Västra Götaland, Halland, Småland, Blekinge och Skåne steg omsättningen i bemanningsföretagen med drygt 30 procent. I Norrland däremot var motsvarande utveckling mer blygsamma tre procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista