Strålningsmätare  som visar strålningsgraden i mikrosievert. Helsingfors
Strålningsmätare som visar strålningsgraden i mikrosievert. Helsingfors. Foto: Leif R Jansson/Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Cesiumkällan i Helsingfors hittad

I Finland har nu strålsäkerhetscentralen, STUK, lokaliserat källan bakom de förhöjda halterna av cesium som uppmättes i Helsingfors i slutet av förra veckan, rapporterar public-servicebolaget Yle.

De förhöjda halterna uppmättes på taket till Strålsäkerhetscentralens hus, med halter som var tusenfalt högre än normalt av det radioaktiva ämnet cecium-137.

Ursprunget tros nu ha lokaliserats till garaget och en del av källaren i den fastighet där strålsäkerhetscentralen har sina lokaler. I samma byggnad finns också ett företag som handskas med radioaktivt småavfall.

Utrymmena har nu isolerats och man fortsätter att utföra mätningar för att hitta den trasiga strålkällan i lokalerna.

– Vi fortsätter att utreda strålningens ursprung. De uppmätta halterna är ändå väldigt små och medför inga hälsorisker, säger STUK:s chef Tarja K. Ikäheimonen i ett pressmeddelande enligt Yle.

Den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten har efter att de förhöjda halterna uppmättes i Helsingfors kontrollerat sina mätstationer.

Analysen visar att det inte uppmätts några förhöjda värden av cesium-137 i Sverige, det skriver myndigheten i ett pressmeddelande på sin hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista