Man i talarstol med EU-flagga i bakgrunden.
Eu-parlamentets talman Martin Schultz. Foto: Geert Vanden Wijngaert

EU-talman vill återupprätta solidariteten i EU

1:45 min

EU-parlamentets talman Martin Schultz stödjer EU-ledarnas flyktingförhandlingar med Turkiet. Tanken är att alla flyktingar och migranter som kommer till Grekland ska skickas tillbaka till Turkiet.

– Turkiet måste följa alla FN:s och EU:s regelverk, annars kan vi inte samarbeta. Problemet i Turkiet är inte flyktingfrågan utan hur landet hanterar medierna och sina kurdiska invånare, säger Martin Schultz i en intervju med vår utsända i Strasbourg.

FN har redan varnat för att en flyktingöverenskommelse mellan EU och Turkiet kan bryta mot både europeisk rätt och folkrätten. Men den bedömningen gör alltså inte EU-parlamentets talman, men exakt hur flyktingarnas öde ska avgöras är fortfarande oklart. Martin Schultz säger att det är viktigt att samarbeta med Turkiet trots svårigheterna.

– För att undvika missförstånd: Ja, det finns stora problem. Därför måste vi ta itu med dem, men problemen får inte leda till att vi inte samarbetar alls med Turkiet, säger Martin Schultz.

Nu hoppas man att nästa veckas toppmöte ska klara av att avsluta det som ledarna inte lyckades slutföra i måndags. Martin Schultz erkänner att EU hittills har misslyckats katastrofalt med flyktingfrågan.

– EU är byggt på principen om solidaritet, men man kan inte bara välja vissa delar av solidariteten. Därför vädjar jag att vi återupprättar full solidaritet mellan medlemsstaterna, säger EU-parlamentets talman Martin Schultz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista