1 av 2
Gärningsmannen går förbi skåp.
2 av 2
Foto: Polisens förundersökningsprotokoll/TT.
Skolattacken i Trollhättan

Svårt att upptäcka ensamma gärningsmän

1:31 min

I går lades brottsutredningen av skolattacken i Trollhättan ner och att stoppa liknande brott i framtiden kan bli svårt. Särskilt om gärningsmannen gör som 21-åringen i Trollhättan.

– Han har helt gått förbi alla. Han har inte förekommit någonstans och det är svårt att fånga upp sådana här gärningsmän, säger förundersökningsledare Sten-Rune Timmersjö.

Svårt, men helt omöjligt är det ändå inte. I efterhand har polisen till exempel sett att gärningsmannen Anton Lundin Petterson gjort flera rasistiska kommentarer på det amerikanska diskussionsforumet 4chan. Det i kombination med att han sökte information om Kronans skola, laddade ner en bild på Anders Behring-Breivik, tittade på nazistklipp, och köpte vapen skulle ha kunnat göra att man såg ett oroande mönster.

Problemet är att ingen av signalerna i sig själv är tydlig nog för att någon skulle ha kunnat reagera. Och det är precis så det brukar vara med ensamagerande gärningsmän som begår våldsdåd.

– Bekymret är att det finns många som har exempelvis rasistiska åsikter och man kan inte övervaka allt och alla, säger Fredrik Johansson som är forskare på FOI.

En riktad bevakning av extrema diskussionsforum på nätet är det som i många fall ändå skulle kunna ge polisen indikationer i förväg, enligt Fredrik Johansson.

Samtidigt sker också en teknisk utveckling som gör det är lättare att söka igenom stora mängder data efter hotfulla eller extremistiska inlägg. Men det är inte vad man kan göra, utan vad man får - och vill - som ofta sätter gränserna, säger Fredrik Johansson på FOI.

– Även om vi har tekniska möjligheter att göra det här, vill vi ha ett samhälle där man övervakar internet? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista