Kvinna och man pratar med publik från pulpet i TV-studio
Hillary Clinton och Bernie Sanders. Foto: Jake May/TT

Sanders vinner över Clinton i Michigan

Ekot på plats i Mississippi
3:16 min

I primärvalen i USA pekar resultaten på den demokratiska sidan på att Bernie Sanders har vunnit i delstaten Michigan. Han och Hillary Clinton har legat mycket jämnt de sista timmarna.

Det var mäktig gospelkonsert långt in på natten i Fresh Start Christian Church här i Jackson, Mississippi, men bara några timmar senare var kyrkan förvandlad till vallokal, precis som på så många andra platser i den amerikanska söderns bibelbälte.

Här är religion och politik så tätt sammanflätade att primärvalet innebar ett klart dilemma för den bokstavstrogne demokraten Auzy Moore.

Auzy röstade visserligen på Hillary Clinton, men högst motvilligt, eftersom hans bibeltolkning säger honom att en kvinna inte får bestämma över en man, eller över flera män, såsom en president måste göra.

Men eftersom Auzy tycker att Clintons konkurrent Bernie Sanders är för gammal, fick det bli Clinton ändå.

Nittioplussaren Dorothy Williams tycker också att Sanders är för gammal, så Clinton fick även hennes röst. Men det var med ogrumlad glädje eftersom Dorothy tycker det är hög tid för en kvinna i Vita Huset, dessutom att Clinton med sin erfarenhet är bättre förberedd än de flesta.

Chris Henley är republikan, och så kompromisslöst kristen att han står och demonstrerar med böner och plakat utanför Mississippis enda kvarvarande abortklinik.

Men liksom så många andra djupt troende amerikaner denna oförutsägbara primärvalssäsong valde Chris Donald Trump istället för de mycket mer religiöst profilerade Ted Cruz och Marco Rubio.

Chris vill stoppa de invandrare han anser tar amerikanska jobb, och Trumps löfte om en mur mot Mexiko är den allra viktigaste valfrågan för Chris.

Ja, jag är väl en av alla dom där arga republikanerna, skrattar Becky Stringer som jag träffar när hon lagt sin röst på Donald Trump i Flowood, en av Jacksons övremedelklassförorter.

Becky säger sig vara innerligt trött både på det politiska etablissemang och på den politiska korrekthet som Trump ständigt attackerar, och även om hon tror att fastighetsmagnaten är något av en chansning så tycker hon att inget kan bli värre i USA än vad det är nu.

Nästa riktigt viktiga primärvalsomgång är tisdag 15 mars, då bland annat Florida och Ohio röstar, och där vinnarna tar alla delegater.

Då avgörs det sannolikt om Floridasenatorn Marco Rubio och Ohioguvernören John Kasich alls blir kvar i den republikanska kampen om presidentkandidaturen.

Om de två inte tar sina egna hemstater tyder mycket på att resten av den dramatiska primärvalssäsongen bland republikanerna blir en tvekamp mellan Donald Trump och Ted Cruz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".