Angela Merkel klädd i blått.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel är på väg att ändra åsikt om Turkiet. Foto: Marijan Murat/TT.

Merkel: Vi behöver Turkiet

"Våra intressen har förändrats"
1:41 min

EU:s förhandlingar med Turkiet väcker också många frågor i Tyskland, som tidigare varit en skarp motståndare mot ett turkiskt EU-medlemskap.

– Våra intressen har förändrats, konstaterade förbundskansler Angela Merkel under sin valturné i delstaten Baden-Württemberg i går kväll. 

Tidigare har Merkel alltid varit en uttalad motståndare mot ett turkiskt EU-inträde men nu är påskyndade medlemskapsförhandlingar en del av villkoren för en uppgörelse i flyktingfrågan.

– Vi befinner oss i ett läge där det ligger i vårt intresse att samarbeta med Turkiet. Tysk utrikespolitik är inte bara värdeorienterad, svarade Merkel på kritiken mot de närmare relationerna samtidigt som den turkiska ledningen tystar obekväma röster och angriper den egna befolkningen.

Hon pekade på att Tyskland, som Europas största ekonomi och med stor export är beroende av att upprätthålla ett gränslöst Europa.

– Det förutsätter i sin tur att vi kan kontrollera de yttre gränserna och för det behöver vi vårt grannland Turkiet, sa Merkel. 

– Att samarbeta ger oss ändå större möjligheter att bidra till en positiv politiska utveckling, än om vi hade låtit bli, sa Merkel under en utfrågning i Stuttgart igår kväll.

Baden-Württemberg, där Stuttgart är huvudstad, är en av tre delstater som går till val på söndag och där Merkels kristdemokrater ser ut att förlora betydande stöd till det högerpopulistiska partiet AfD, Alternativet för Tyskland, vars enda budskap är svidande kritik mot flyktingpolitiken.

Merkel har fått se sin popularitet dala rejält men fortsätter envist att argumentera för sin linje.

– Om vi nu förklarar att vi är visserligen rika, har njutit av välstånd och fred i 70 år, men er tänker vi inte hjälpa, då blir historiens dom hård, hävdade Angela Merkel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".