Stress på arbetsplats
Foto: Vidar Ruud / TT, Claudio Bresciani/TT

Anmälningar om arbetssjukdomar ökar

2:01 min

Anmälningarna om arbetssjukdomar som beror på hög arbetsbelastning ökar.

En ny undersökning från Arbetsmiljöverket visar att de flesta arbetsgivare och anställda känner någon som blivit sjuk av stress på jobbet.

I slutet av mars börjar nya regler gälla. Arbetsgivarens ansvar för de anställda kommer att bli tydligare, menar Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem.

– Vi betonar väldigt mycket i de här reglerna att man måste skaffa sig kunskaper om vilka effekter det får om arbetsbelastningen till exempel är hög under en väldigt lång tid, en obalans mellan krav och resurser, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

I en intervjuundersökning som Arbetsmiljöverket presenterar på Dagens Nyheters debattsida svarar sju av tio arbetsgivare och åtta av tio arbetstagare att de känner någon som har blivit sjuk av stress på jobbet.

Många svarar också att de känner någon som är i riskzonen för att bli sjuk.

– Att många känner någon som mår dåligt är ju en indikation. Men det är ännu allvarligare att det faktiskt är alldeles för många människor som känner att jobbet inte är bra för hälsan, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Att arbeta med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön är en viktig ledningsfråga, enligt Arbetsmiljöverket. Men undersökningen visar att det saknas resurser. Bara 2 av 10 svarar att arbetsledare har tillräckligt stöd från sin ledning att kunna skapa en god arbetsmiljö.

Den långsiktiga trenden är också tydlig. På fyra år har antalet anmälda arbetssjukdomar på grund av brister i den organisatoriska arbetsmiljön ökat med 70 procent. Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem säger att det är oacceptabelt. Nu ska de nya reglerna kring arbetsbelastning bli en viktig del av verkets inspektioner på arbetsplatser.

– Det är verkligen hög tid att få den här trenden att mattas av och vända, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista