Nadezjda Savtjenko åtalas för mord och riskerar 25 års fängelse.
Nadezjda Savtjenko har under månaderna i fängelset blivit invald både i ukrainska parlamentet och Europarådets parlamentariska församling. Foto: Pavel Golovkin/TT

Fängslade piloten Savtjenko fortsätter hungerstrejka

"Antingen tvångsmatas hon eller kommer hon dö"
1:45 min

Den ukrainska militärpiloten Nadezjda Savtjenko, som sitter fängslad i Ryssland, sa i dag att hon kommer att fortsätta sin livshotande hungerstrejk. Savtjenko framträdde med slutplädering i rättegången mot henne som väckt starka internationella protester.

Den 34-åriga Nadezjda Savtjenko satt inlåst i en stålbur i rättegångssalen när hon höll sin slutplädering och vid ett tillfälle steg hon upp på stolen och gav fingret åt rättens ordförande.

Hon sa att om inte domen meddelas inom en vecka så fortsätter hon sin hungerstrejk men domaren sa att rättegången avslutas först den 21 mars så det betyder att Savtjenko kommer att fortsätta vägra både mat och vätska.

De ryska myndigheterna anklagar Savtjenko för att ha dirigerat ukrainsk artillerield så att två ryska journalister dödades i samband med strider i juni 2014 i östra Ukraina.

I sin slutplädering avvisade Savtjenko anklagelserna och hennes advokater säger att det finns övertygande bevisning för att hon inte befann sig på platsen utan redan hade gripits, kidnappats säger de, och förts över till den ryska sidan där hon varit fängslad sedan dess.

Hennes fall har väckt starka protester från många håll och bland annat EU kräver att hon omedelbart friges. Savtjenko gjorde ett obrutet intryck i sitt framträdande i rättssalen men hennes advokat Nikolaj Polozov sa att hon drabbats av hjärtproblem och feber som resultat av sin totala hungerstrejk och att läget är allvarligt.

– En människa klarar inte nästan två veckor till utan både mat och vatten; antingen kommer hon att tvångsmatas eller så kommer hon att dö, sa advokat Polozov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".