Kraftigt regn har gjort marken vid tältlägren till lera.
1 av 2
Kraftigt regn har gjort marken vid tältlägren till lera. Foto: Visar Kryeziu/AP
Kraftigt regn har gjort marken vid tältlägren till lera.
2 av 2
Kraftigt regn har gjort marken vid tältlägren till lera. Foto: Visar Kryeziu/AP

Volontär i Grekland: Vi har åter aktiverat Balkanmaffian

2:12 min

Vid Greklands norra gräns är närmare 15 000 fast sedan gränserna norrut är stängda. Beskedet att EU och Turkiet har planer på att skicka tillbaka alla, som har kommit till Grekland från Turkiet kommer sannolikt inte att gälla dem, utan de som anländer efter ett visst datum.

Hoppet om att komma vidare finns fortfarande vid gränsen, där villkoren är mycket svåra, säger volontären Vasilis Tsartsanis:

– Det började att regna i går och har fortsatt, så marken är upplöst precis som dessa människors värdighet, säger Vasilis Tsartsanis, som arbetar som volontär i Idomeni vid Greklands norra gräns till Makedonien.

Förhållandena blir allt svårare för dem som väntar där och som ännu inte har förlorat hoppet om att kunna ta sig vidare norrut i Europa.

– Alla kastar sig över hjälpsändningarna, som kommer, berättar han. Alla är vänliga och det förekommer inte bråk, men det är huggsexa om att få kläder och mat.

Gränserna norrut är nu stängda. I går kväll beslöt Slovenien att helt täppa till för alla. Syrier och irakier, som kunnat passera i långsam takt den senaste veckan kommer inte heller vidare. Och dominoeffekten infann sig omedelbart. Kroatien, Serbien och Makedonien följde efter.

Vasilis Tsartsanis har inte sett något återtåg mot Aten från gränsen. Hans bild är att EU med sina planer ihop med Turkiet i stället aktiverar olika maffiagrupper, eftersom detta är en miljardindustri.

– Vi har åter igen aktiverat Balkanmaffian, säger han och talar också om turkisk maffia, som många har förlitat sig på för att komma till Grekland.

Han tar också spontant upp något som andra har börjat spekulera i; handel med turkiska pass, om nu turkar kommer att kunna resa till EU utan visum.

– Falska turkiska pass för att ta sig till Balkanländer blir en ny variant, säger han.

Volontären säger också att tidigare har de som kommit haft pengar nog att betala för sig, men att de som väntar nu är betydligt fattigare. De riskerar att hamna i skuld och kvinnor riskerar att utnyttjas sexuellt, liksom unga män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista