Karta över Västernorrlands län.
Foto: Erik Nylander/TT

Sverige inför storregioner

2:08 min

Sveriges karta ska ritas om. De 21 landstingen och regionerna ska försvinna och ersättas av betydligt färre storregioner. Men det är många viljor som ska samsas och på sina håll är motståndet stort.

Det handlar alltså om att Sverige inre gränser ska dras om. I dag kommer den statliga indelningskommittén att föreslå fem till åtta storregioner i stället för dagens 21 landsting och regioner.

Landstingen anses i längden för små och för svaga för att klara tunga uppgifter som regional utveckling och framförallt den allt mer resurskrävande sjukvården.

Moderaten Mats Svegfors ledde den så kallade Ansvarskommitten som redan för åtta år sedan föreslog storregioner. Han anser att reformen behövs.

– Det vore bra framförallt för att vi får bärkraftiga sjukvårdsregioner. Man ska veta att sjukvården är 85 procent av det som landsting och regioner sysslar med. Det är den mest avancerade och kunskapsintensiva verksamhet som sker i samhället, säger Mats Svegfors.

Men frågan möter motstånd. Av landstingen säger en majoritet ja i princip. Men helst bara om gränserna dras så att de passar de egna intressena. Och helst om den egna staden blir residensstad.

Mats Green är moderat i Jönköping. Han vill inte se några storregioner alls.

– Tittar man på den ekonomiska utveckligen i Sveriges län från 2000-2012 så finns det inget samband mellan befolkningsstorlek och tillväxt. Det här är bara för att det sitter ett antal politiker i Stockholm och tycker det är kul att rita kartor, säger Mats Green.

Mats Svegfors å sin sida tror att motståndet till stor del handlar om populism.

– Det är en rätt enkel och rätt tacksam fråga för den som vill skapa sig en position på den samhälleliga scenen. Vi ser den här typen av förenklad politik sprida sig över hela världen. Det är ett slags Trump-fenomen. Ju svårare de riktiga frågorna blir, desto mer flyr man till det enkla och lite populistiska, säger Mats Svegfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista