Kvinna i restaurangkök bär bricka med tallrikar på
Momssänkningens effekt har avtagit, enligt branschen. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Facket kräver högsta kravnivå för hotell- och restaurang

1:38 min

I årets avtalsrörelse var det dags för parterna inom hotell- och restaurangnäringen att presentera sina krav. Facket kräver 745 kronor mer i månaden. Enligt arbetsgivarna är det den högsta kravnivån hittills, och orimligt högt.

Men hotell- och restaurangfackets ordförande Therese Guovelin tycker att kravet är rimligt.

– Vårt krav på 745 kronor i månaden ligger i linje med de långsiktiga mål som vi kommit överens om inom LO och övriga krav som är lagda, säger Therese Guovelin.

Arbetsgivarna räknar ut att det här blir 3,3 procent och att ni hamnar i topp när det gäller alla krav som har ställts hittills. Vad säger du om det?

– Jag säger som vi brukar. Vi lägger krav i kronor eftersom våra medlemmar handlar för kronor, inte för procent.

Facket kräver att det mesta av löneökningen på 745 kronor ska ges generellt, alltså till alla och gälla allt från ingångslönerna till de som har högre löner. Facket säger också att hotell- och restaurangbranschen har gått bra på senare år och att företagen därför borde tåla de här löneökningarna.

Arbetsgivarna håller med om att branschen har gått bra och har stått för en stor del av sysselsättningsökningen i Sverige.

Men bransch- och arbetsgivarorganisationen Visitas VD Eva Östling menar att eftersom regeringen har drivit igenom att de sänkta arbetsgivaravgifterna för unga inom branschen ska återställas och företagen redan har fått höjda kostnader så klarar de inte av det som hon beskriver som dom högsta kraven hittills i årets avtalsrörelse.

– Jag tycker att det är oroande att facket lägger ett sådant högt krav som 3,3 procent, vilket ju väsentligt överstiger det som industrifacken har lagt på 2,8 procent. Jag tycker också att det är oroande att det inte finns en större samordning inom LO, att man kan lägga ett sådant här bud utan att ha samordnat det innan, säger Eva Östling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista