Det norska postflygets ena svarta låda
1 av 2
Det norska postflygets ena svarta låda Foto: Nils Eklund
Haverikommissionens utredningsledare Nicolas Seger
2 av 2
Haverikommissionens utredningsledare Nicolas Seger Foto: Nils Eklund

Oklart vad som orsakade kraschen

1:29 min

Piloterna i det norska postflyget som kraschade i Jokkmokks fjällen för två månader sedan kan ha fått felaktig information på instrumenten i cockpit.

Besättningen kan helt enkelt ha försökt häva en stegring av planet som inte själva verket inte skedde.

Hur viktiga var instrumenten för besättningen?

– Eftersom det var mörkt och det inte fanns något månljus så är man väldigt beroende av sina instrument, säger Nicolas Seger.

Under morgontimmarna den 8 januari kraschade det norska postflygplanet i Lapplandsfjällen i Oajevágge. Bolaget West Atlantics flyg av typen Bombardier CRJ200 PF på väg mellan Oslo och Tromsö. De två besättningsmännen omkom och bilderna från nedslagsplatsen visar en krater och fragment av flygplanskroppen.

Vädret var normalt och det har inte framkommit något som tyder på annat än att allting var normalt i planet fram till en minut och 20 sekunder före kraschen. Då kopplas autopiloten ur och planet sjunker hastigt från 9500 meters höjd visar planets svarta lådor. Under den tiden hann piloterna ropa på hjälp fyra gånger och de två besättningsmännen kommunicerar också med varandra om hur de ska manövrera planet.

Kan ni utesluta att den här kraschen inte berodde på fri vilja hos någon av piloterna?

– Vi har påbörjat en medicinsk undersökning som inte visar något i ”cockpit voice recorder” som tyder på det du tänker på, säger utredningsledare Nicolas Seger.

Haverikommissionen påpekar att de i nuläget inte har några färdiga svar och de nu fortsätter att utreda den instrumentdata från svarta lådorna som inte verkar överstämma med hur planet faktiskt rört sig. I december beräknas den slutgiltiga utredningen vara klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista